15 april, 2008

Mat och segelfartyg på nya frimärken

Posten ger den 15 maj ut nya frimärken för sommarens alla hälsningar från semesterresan, badstranden och hängmattan till släkt och vänner hemma och utomlands. Samma dag kommer också två nya frimärken i serien Fjäriln vingad.

Sommar! Aldrig umgås vi så mycket under lättsamma former som under sommaren. För årets sommarfrimärken har Posten hämtat inspiration i glädjen att flytta ut i bersån eller på gräsmattan med mat och goda vänner.

– Med sommarfrimärkena hoppas vi inspirera till många trevliga måltider utomhus, och till många, många glada sommarhälsningar till nära och kära från hängmattan semesterresan eller badstranden, säger Britt-Inger Hahne, chef för Posten Frimärken.

På fem färgstarka frimärken signerade Inga-Karin Eriksson visas läckra uppdukningar från sommarens ouvertyr midsommarfesten till epilogen kräftskivan i augusti, då kvällarna mörknar tidigt men fortfarande bär sommarens värme.

– Sommar är också vatten, bad och för många båtliv och segling. Årets tema för sommarfrimärkena för utrikes hälsningar är segelfartyg där vi visar några av de fantastiska båtar som vi kan möta runt våra kuster i sommar, säger Britt-Inger Hahne.

Fyra av segelfartygen har seglat på haven i många år, det femte är ett nybygge. Samtliga fungerar som skolfartyg.

Äldst är ketchen Gratitude, byggt 1903 och ägt av Svenska Kryssarklubben. Barken T/S Gunilla började 1940 som motorseglare och gick länge i kusttrafik. Svenska Flottans skonerter Gladan och Falken byggdes i slutet av 1940-talet och spelar fortfarande en viktig roll i utbildningen av marinofficerare.

Yngst i sviten är briggen Tre Kronor af Stockholm, byggd efter en förebild från 1800-talet och sjösatt 2005. Fartyget kommer att användas som skolfartyg men ska också medverka till att främja samarbetet mellan länderna kring Östersjön.

Sommaren är också de stora naturupplevelsernas tid. På strövtåg i skog och mark kanske man får syn på ängspärlemorfjärilen (Argynnis aglaja) eller apollofjärilen (Parnassius apollo), de två nytillskotten i frimärksserien Fjäriln vingad.

Serien har utvecklats i nära samarbete med Postens ombud och kunder och fått en spännande utformning av Lars Sjööblom. Extrema närbilder av vingstrukturen kombineras med små silhuetter av fjärilarna i helfigur.

Sommarbord
Frimärkena har utformats av Inga-Karin Eriksson. Tryckning har skett i 4 färger offset och förpackningen är dels häfte (Äta ute) med 10 självhäftande frimärken och 4 motiv, dels rulle (Kräftfat). Valören är för inrikes brev.

Segelfartyg
Frimärkena har formgivits av Viggo Mörck efter fotografier av Jörgen Hansson/Patrik Eriksson (T/S Gunilla), Sture Haglund (Tre Kronor af Stockholm), Jens Marklund (Gratitude) och Thomas Wingstedt (Gladan och Falken). För gravyren svarade Martin Mörck. Frimärkenas typografi har utformats av Nils Jarlsbo. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset. Förpackningen är häfte med 4 frimärken och 4 motiv. Valören är för utrikes brev, 11 kronor.

Fjäriln vingad – ängspärlemorfjäril och apollofjäril
Frimärkena har utformats och graverats av Lars Sjööblom efter fotografier av Ann Andrén. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset och förpackningen är karta med 40 självhäftande frimärken i varje. Valörerna är 5 kronor (ängspärlemorfjäril) och 10 kronor (apollofjäril).