15 april, 2008

Ostindiefararen besöker Almedalsveckan

Nu är det klart att Ostindiefararen Götheborg besöker Visby och Almedalsveckan under sommarens expedition Baltic Sea Tour. Det unika 1700-tals skeppet kommer att ligga i Visby hamn den 4 till 13 juli. Förhoppningen är att politiker på plats ska ta till sig skeppet som en fullvärdig nationalsymbol.

I början av juli kommer Ostindiefararen Götheborg att korsa Östersjön för ett hamnstopp i Visby den 4 till 13 juli. Skeppet kommer att ligga vid inre hamnen och utgöra en spektakulär syn i Visby hamn. Vid ankomsten den 4 juli anordnas en välkomstceremoni och skeppet med besättning kommer att bjuda på en 1700-talsupplevelse både ombord och på kaj.

– Gotlands geografiska läge mitt i Östersjön har i alla tider gjort Visby till en naturlig mötesplats. Det känns väldigt roligt att få ta emot Ostindiefararen, som kommer att utgöra en mäktig syn i Visby hamn, säger Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande, som personligen kommer att möta skeppet vid ankomsten.

Syftet med att besöka Visby under Almedalsveckan är att stärka skeppet som en fullvärdig nationalsymbol hos det svenska politiska etablissemanget.

– Genom sina expeditioner utgör Ostindiefararen en unik plattform för att marknadsföra svenskt näringsliv, kultur och handel. I skeppet har Sverige ett framgångsrikt verktyg för att främja internationella relationer och knyta vänskapsband världen över, säger Dan-Erik Hägglund, t f VD på SOIC.

Baltic Sea Tour 2008
Efter att ha besökt hamnar världen över under sin Kinaresa 2005-2007, ska Ostindiefararen Götheborg segla i Östersjön sommaren 2008. Under expeditionen ska denna symbol för svenskt näringsliv, kultur och handel göra officiella hamnstopp i våra grannländer runt Östersjön, samt ett tiotal hamnstopp längsmed den svenska Östersjökusten. För tillfället pågår planeringen för sommarens expedition, samt rekrytering av jungmän och volontärer.

Mer information: www.soic.se