21 april, 2008

Golfförslag längs Göta kanal

Götakanalbolaget tycker att båtfolket kan kombinera golf med en resa på Göta kanal. Här hittar du förslag på golfbanor som ligger nära kanalen och vi ger tips på var du bäst kan lägga till med din båt för att komma så nära golfbanan som möjligt.

Tanken är att det ska vara ett så rimligt avstånd till golfbanan att man ska kunna ta taxi. Alla golfklubbarna har utrustning att hyra, men det är säkrast att höra efter i förväg. De nämnda restaurangerna är de som ligger i direkt anslutning till där man lägger till båten, men alla banorna har restaurang utom Ruda Golf där det endast finns lättare förtäring. Söderköping

Vi har valt att börja vår resa på Göta kanal österifrån i Mem. Efter Söderköping kan man som kanalfarare lägga till vid Snövelstorps bro, strax öster om sjön Asplången. Där ligger, alldeles intill kanalen, Hylinge Golfbana, Söderköpings Golfklubb, (tel 011-705 97 www.soderkopingsgolf.se). Klubbhuset ligger på gångavstånd, bara 100 m från kanalen och där finns också en restaurang som har generösa öppettider under säsong.

Avstickare till Kinda kanal – Linköping
Efter att ha passerat Hulta sluss, Bråttom sluss och Norsholm kommer man ut i sjön Roxen. Där kan man göra en avstickare till Kinda kanal och prova Linköpings golfklubbar. Med Göta kanals upplevelsekort slussar du gratis in till Linköping genom Kinda kanals första sluss vid Nykvarn och har ett gratis gästhamnsdygn antingen i gästhamnen mitt i centrala Linköping eller i den lugnare gästhamnen vid Tannefors slussar. Det är viktigt att tänka på att det är en max höjd på 3.09 m på Kinda kanal.
Om man väljer gästhamnen vid Tannefors sluss och sedan passerar Hackefors och Hjulsbro slussar, kommer man till Landeryds Golf (tel 013-36 22 00 www.landerydsgolf.se). Här finns en kanalbrygga, hål nr 4, som hör till golfanläggningen. Från bryggan är det ca 350 m till golfbanan och här finns också en restaurang som har öppet under hela säsongen, 07.00-24.00. Vill man ligga i Linköpings gästhamn är det ca 8 km till Landeryds golf.

Fortsätter man Kinda kanal ytterligare fyra slussar finner man Vesterby Golf (tel 013-410 15 www.vesterby.se). Även här finns en brygga i anslutning till golfbanan och här är avståndet endast 100 m till anläggningen, där det också finns restaurang öppet 07.00-24.00 under säsong .Väljer man att ligga vid gästhamnen i Linköping centrum har man ungefär 4 km till Linköpings Golfklubb (tel 013-26 29 90 www.linkopingsgk.se).

Bergs slussar
Första slussen man passerar från Roxen för att komma vidare på Göta kanal, är Bergs berömda slusstrappa. Från Bergs gästhamn kan man ta en taxi, 4 km, till närbelägna Vreta klosters Golfklubb (tel 013-16 97 00 www.vkgk.se). Härifrån kan man också komma till Linköpings golfklubb, ca 10 km, med taxi tar det drygt 20 min.

Ljungsbro-Borensberg
Resan på kanalen fortsätter förbi Ljungsbro, tills vi kommer förbi Ruda bro, vid Norrbysjön och anländer till Sörby bro och brygga. Här kan man lägga till och har då 1,5 km till Ruda Golf (tel 013-670 57), som ligger alldeles vid kanalen. Här finns ingen restaurang, men lättare förtäring, som glass, dricka och kaffe. Man kan ringa till Ruda Golf och få transport till golfbanan.

Motala
Från Borensberg bär det av över sjön Boren mot Borenshults slussar och vi kommer fram till Motala och kanalens största gästhamn.Här kan man ta en taxi och åka 5 km söder om stan till MotalaGolfklubb (tel 0141-508 40 www.motalagk.se)

Vadstena och Hästholmen
Från Motala kan man göra en avstickare söderut och lägga till i Vadstena gästhamn, som är vackert belägen i vallgraven vid slottet. Till Vadstena Golfklubb (tel 0143-124 40 www.vadstenagk.nu) kommer man med taxi 2 km.Sätter man kurs söderut längs Vätterns östra strand, kommer man till Hästholmens gästhamn vid foten av Omberg. Härifrån behöver man transportera sig i 2 km för att komma till Stora Lunds Golfbana (tel 0144-121 60 www.ombergsgolf.se), Ombergs Golfklubb.

Askersund/Åmmeberg
Om man i stället väljer att gå norrut från Motala till Vätterns nordligaste del, kan man lägga till i Åmmeberg, 8 km sydost om Askersund. I Åmmebergs gästhamn finns det 10 gästhamns platser och Askersunds Golfklubb (tel 0583-349 43 www.askersundsgk.com) ligger i stort sett i direkt anslutning till hamnen. Här finns också en golfrestaurang.

Karlsborg
Nu tar vi oss in i kanalen igen och det gör vi vid Karlsborg på Vätterns västra sida. Göta kanals gästhamn har bryggor på kanalens norra sida. Brevikens Golfklubb (tel 0505-590 75 www.breviken.se) ligger 15 km söder om Karlsborg.

Töreboda
Vi fortsätter kanalen sätter kurs på Töreboda och gästhamnen med platser på båda sidor av kanalen. För att komma till Månsaruds golfbana, Töreboda Golfklubb, (tel 0506-123 05 www.torebodagolfklubb.se) behöver man transport i 7 km. Från Töreboda fortsätter vi till kanalens slutpunkt, eller början, som är Sjötorp vid Vänern.

Mariestad
Många kanalfarare väljer att sätta kurs söderut mot Mariestad och Mariestads gästhamn som ligger nära centrum. 4 km väster om Mariestad, alldeles vid Vänerns strand ligger Mariestads Golfklubb (tel 0501-173 83 www.mariestadsgk.com).

Länk: www.gotakanal.se