29 april, 2008

Bed & breakfast i Roslagen ökar mest i sommar

Varje sommar besöker miljontals personer Stockholms skärgård. Många av dem övernattar hos någon bed & breakfast-värd. Och nu är den här, den kompletta guiden för boende i skärgården – katalogen Bed & Breakfast. – Bed & Breakfasts popularitet beror på att den gör Stockholms skärgård tillgänglig för alla. Det är billigt, personligt och mysigt att övernatta hos en bed & breakfast-värd. Dessutom får man som en personlig guide till området, säger Mats Wåhlin, projektledare på Skärgårdsstiftelsen.

I Stockholms skärgård går det alltid att få tak över huvudet. I Bed & Breakfast-katalogen finns 564 sängplatser hos 80 värdar utspridda mellan Singö och Landsort samlade.

I årets katalog är det Roslagen som ökar mest, nu finns en fjärdedel av alla bed & breakfast-värdar i norra skärgården.

Den numer klassiska Bed & Breakfast ges för femtonde året ut av Skärgårdsstiftelsen och Waxholmsbolaget. Här finns en kort beskrivning om varje boende och området, information om pris, hur man tar sig dit, vilka språk värden talar, om det går att hyra även under vintern samt kontaktuppgifter. Dessutom anges om det finns cykel-, båt- eller kanotuthyrning och liknande.

Bed & breakfast, eller rum och frukost, är en enkel form av skärgårdsturism.

– Vad du har att vänta sig är en säng, tak över huvudet, ett vänligt bemötande och frukost – serverad eller egengjord, säger Mats Wåhlin.

Allt fler besökare under våren

Kerstin Öhman Moberg är bed & breakfast-värd på Nämdö. Hon tar emot gäster året om och har de senaste åren märkt ett ökat intresse även utanför högsäsong.

– Under sommarsäsongen har det alltid varit fullbokat, men på sistone har intresset för helgvistelser även nu under våren ökat. De som kommer är allt från par, grabb- och tjejgäng till sportfiskare och människor som bara längtar efter en helg med tystnad och lugn, säger Kerstin Öhman Moberg.

I Bed & Breakfast finns även alla vandrarhem och hotell i Stockholms skärgård samlade. Tillsammans med bed & breakfast-värdarna blir det mer än 1800 sängplatser ute på öarna. Lägg där till skärgårdens alla campingplatser, som också finns listade.

Skärgårdsnatur 2008 – med fakta om Skärgårdsstiftelsens kulturbyggnader

De som ska ut i skärgården behöver självklart också information om vad som finns där. Skärgårdsnatur 2008 innehåller information om Skärgårdsstiftelsens områden, om natur- och gästhamnar, krogar och utflyktsställen. Här kan läsaren också få veta lite mer om sälar, havsörn och skarv och om Skärgårdsstiftelsens naturvårdsarbete.

Nytt för i år är avsnittet om några av de kulturbyggnader som Skärgårdsstiftelsen förvaltar. Där står till exempel om 1700-talsfyrarna på Örskär och Grönskär, Simesgården på Arholma,
Utö kvarn, doktorsvillan ”Kongo” på Fejan med mer.
Guideboken Skärgårdsnatur är rikt illustrerad med inspirerande foton från några av Sveriges mest erkända kustfotografer.

Bed & Breakfast och Skärgårdsnatur delas ut gratis på Skärgårdsstiftelsens områden, i gästhamnar och turistbyråer, Waxholmsbolagets terminaler, Sverigehuset och genom Skärgårdsstiftelsens kansli. De går även att ladda ner digitalt från www.skargardsstiftelsen.se