13 maj, 2008

Ostindiefararen sätter segel för Östersjön

Fredagen 16 maj sätter Ostindiefararen Götheborg segel för sommarens expedition, Baltic Sea Tour. Den 16 maj till 5 september besöker skeppet ett antal hamnar längs med Östersjöns kuster. SOIC:s nya VD Rikard Thornander ser expeditionen som en förberedelse för kommande långresor.

Nu på fredag den 16 maj är det äntligen dags – Ostindiefararen Götheborg är färdigriggad och segel ska sättas för sommarens expedition, Baltic Sea Tour.
Avgångstiden är beräknad till kl. 14.00 från Pir 4 Eriksberg i Göteborg.
Ostindiefararen kommer att gå in mot operan, där hon skjuter salut. Kl. 15.30 beräknas hon befinna sig vid Nya Älvsborgs Fästning. Även där skjuts salut. Sedan sätts kursen mot expeditionens första hamn, Norrköping. Avseglingen kommer att följas av bland annat handelsminister Ewa Björling.

Hela Sveriges Ostindiefarare
Från Ystad i söder till Luleå i norr. Ostindiefararens turné omfattar 15 hamnar längs med Östersjöns kuster (se turnéplan nedan). Syftet är att förankra Ostindiefararen som ett nationellt projekt och få stöd hos svenska befolkningen för framtida resor som flaggskepp för Sverige. Under Baltic Sea Tour har allmänheten möjlighet att gå ombord och prata med besättningen, ta del av historiskt hantverk, se fotoutställning från Kinaresan m.m.

Expeditionens fyra officiella hamnstopp är Stockholm, Helsingfors, Tallinn och Visby. I Stockholm kommer Ostindiefararen att vara en del av evenemanget ”Tre Seklers Flaggskepp” tillsammans med Vasamuseet och Briggen Tre Kronor.
Den 6 juni är Ostindiefararen även en del av nationaldagsfirandet. I Helsingfors väntar en vecka fylld av historiska upplevelser, artistuppträdanden, seminarier och festligheter. En del av evenemangen knyter an till Märkesåren 1808-1809 och deras konsekvenser för Finlands och Sveriges historia.

Till Kina via Östersjön
Under Kinaresan 2005-2007 visade sig Ostindiefararen vara en framgångsrik plattform för Sverige och svenska företag utomlands. SOIC:s nya VD Rikard Thornander ser Baltic Sea Tour som en förberedelse för kommande långresor:

– Att segla är en förutsättning för att hålla Ostindiefararen i bra skick.
Det ger även möjlighet att förvalta kunskap och kompetens hos besättningen inför kommande långresor. Vår förhoppning är att Ostindiefararen ska fortsätta segla som ett flaggskepp för Sverige och att hon ska göra en ny Kinaresa i samband med världsutställningen i Shanghai år 2010, säger Rikard Thornander.

Turnéplan Baltic Sea Tour
Norrköping (22 – 25 maj)
Stockholm (29 maj – 6 juni)
Helsingfors (8 – 16 juni)
Tallinn (17 – 22 juni)
Åbo (24 – 26 juni)
Nynäshamn (28 juni – 1 juli)
Visby (4 – 13 juli)
Norrtälje (15 – 17 juli)
Gävle (18 – 21 juli)
Sundsvall (23 – 25 juli)
Örnsköldsvik (27 – 29 juli)
Luleå (31 juli – 3 augusti)
Kalmar (15 – 17 augusti)
Karlskrona (22 – 24 augusti)
Ystad (29 – 31 augusti)
Ostindiefararen kommer åter till sin hemmahamn i Göteborg den 5 september.

Swedbank & Göteborgs hamn är Baltic Sea Tour Partner.

Länk: www.soic.se