14 maj, 2008

Världseliten i segling klar för Match Cup Sweden

Tio av världens bästa skeppare är nu klara för Match Cup Sweden, årets fjärde VM-deltävling i Matchracing. Match Cup Sweden i Marstrand den 30 juni-6 juli är en av nio deltävlingar i världsmästerskapet World Match Racing Tour. Tre svenska seglingsbesättningar kommer till start, där årets tvåa i Matchracing-VM, Björn Hansen, Alandia Sailing Team, satsar på att försvara sin seger förra året.

Tre svenskar utmanar den övriga världseliten. Fjolårssegraren Björn Hansen, Victory Challenge-skepparen Magnus Holmberg och taktikern på samma America’s Cup-båt, Mattias Rahm, möter världsmästaren i Matchracing Ian Williams, olympiske mästare Ben Ainslie, ettan på världsrankingen, Mathieu Richards, framtidslöftet från Australien Torvar Mirsky, och världstourseglarna Paulo Cian, Sebastien Col och Jes Gram-Hansen.

Den tolfte platsen är vikt åt vinnaren i GKSS Spring Cup som seglas sista helgen i maj, och där världssexan Damien Iehl, Frankrike, Alandia Sailing Teams Staffan Lindberg, Finland och Johnie Berntsson, som nyligen blev tvåa i Congressional Cup i Long Beach, USA, är starkaste korten.

– Vi är oerhört glada över det här stjärnspäckade startfältet, det visar att vi på kort tid lyckats skapa ett internationellt VM-arrangemang av högsta klass, säger Jan Torstenson, vd för Brandspot som arrangerar Match Cup Sweden i sportsligt samarbete med GKSS.

Tävlingen seglas med 11-meters DS37-båtar för femmannabesättningar, först i en serie där alla möter alla, s k Round Robin, sedan går åtta team går till kvartsfinal, fyra till semifinal och finalen som seglas på söndagen. Prispotten uppgår till 200 000 dollar.

Fjolårssegraren Björn Hansen i Alandia Sailing Team ligger just nu tvåa i VM. I den första deltävlingen i VM för herrar vann Paolo Cian över Hansen i en ytterst vindfattig final. Den 7-12 maj avgörs andra deltävlingen i Langenargen i Tyskland, där Hansen är ende svensk i startfältet.

Totalt ingår nio deltävlingar och 17 kvaltävlingar i World Match Racing Tour. Efter sista deltävlingen i Malaysia, koras världsmästaren i Matchracing. Prispotten i WMRT är över 1 miljon USD. Tourens tv-sändningar når 500 miljoner hushåll i över 90 länder.

Egen damklass nyhet i Match Cup Sweden 2008:
Jenny Axhede och Linda Rahm utmanar världstoppen

En nyhet i årets Match Cup Sweden, är att det blir en särskild damklass med åtta besättningar som möter varandra under veckan och seglar finalen på lördagen. Även damklassen har lockat världens bästa skeppare och besättningar. Fransyskan Claire Leroy, som länge varit ohotad världsetta är anmäld liksom tvåan och trean i ISAFs ranking, Lotte Meldgaard Pedersen, Danmark, och Katie Spithill Australien.

Sverige representeras av landets två bästa Matchracingteam, GKSS-skepparna Jenny Axhede, tia på världsrankingen, och Linda Rahm, rankad elva. Prispengarna i damklassen är 50 000 dollar. De fem damerna som är klara till Marstrand kommer också att segla i Lysekil Women’s Match en månad senare. Claire och Jenny seglade i Marstrand redan förra året, men då i samma klass som herrarna. Intresset för Match Racing inom damklassen kan komma att öka då det blir en OS-gren till OS 2012 i London.

VM-seglingarna i Match Cup Sweden, Marstrand 30 juni-6 juli 2008
Match Cup Sweden i Marstrand 2008 seglas den 30 juni-6 juli. VM-seglingarna är ett årligen återkommande evenemang i världsklass, en riktig publikfest med en unik tävlingsarena som lockar över 100 000 åskådare. Match Cup Sweden bjuder på en vecka fylld med roliga aktiviteter och underhållning för hela familjen och är också en uppskattad mötesplats för svenskt näringsliv. Bland annat arrangeras årligen CEMF, Corporate Event Marketing Forum
Under hela veckan i Marstrand uppträder välkända artister och här finns restauranger och nattliv i toppklass, livesändningar i TV, topparna inom svenskt näringsliv samt naturligtvis världens bästa seglare som gör upp om bucklan i den svenska deltävlingen i världsmästerskapet i Matchracing!

Länk: www.matchcupsweden.com