15 maj, 2008

Stena Bulk och Preem satsar åter på segling i sommar

För fjärde året i följd arrangeras världscupseglingen i matchracing Lysekil Women’s Match i Lysekil, 29 juli – 2 augusti, med Stena Bulk och Preem Petroleum som huvudsponsorer. Tävlingen är världens största matchracingsegling för damer med prispengar i storleksordningen 400.000 SEK. Nästa år, 2009, har Lysekil Women’s Match tilldelats VM-status, i konkurrens med stora seglingsmetropoler såsom amerikanska Newport och spanska Vigo, något som otvivelaktigt ytterligare höjer ribban på årets tävlingar.

Tolv av de högst rankade toppbesättningarna bjuds in och bland andra regerande världsmästaren fransyskan Claire Leroy tillsammans med danska Meldgaard Pedersen, tvåa på världsrankinglistan har anmält sitt deltagande. För Sverige kommer förra årets segrare Linda Rahm, Team Stena Bulk, samt Jenny Axhede och Anna Kjellberg att tävla, självklart med ambitionen att försvara de svenska färgerna.

”Tillsammans med Preem har vi tagit ett aktivt intresse i seglingarna i Lysekil sedan starten för fyra år sedan. I år är det dessutom andra året, som Stena Bulk specifikt sponsrar Linda Rahm med besättning, något som självklart är extra spännande eftersom Linda avgick med segern förra sommaren och därmed är titelförsvarare. Seglingarna har blivit en stor publiksuccé och vi ser fram emot några dagars härliga tävlingar”, säger Ulf G. Ryder, VD och koncernchef Stena Bulk AB.

”Vi har genom vår verksamhet en stark förankring i Lysekil och därför även ett naturligt stort engagemang när det gäller att stötta tävlingarna. Vi hoppas på lika stort intresse som under de senaste åren och önskar deltagare och arrangörer lycka till”, tillägger Michael G:son Löw, VD och koncernchef Preem Petroleum AB.
Matchracing
Tävlingsformen är den mest lättförståeliga formen av kappsegling – åtminstone för åskådarna. Två båtar möts åt gången och den som är först i mål vinner. Normalt seglar man två varv runt en bana som startar med kryss (motvind) och avslutas med läns (medvind) i mål. Hur snabbt banan seglas har alltså ingen som helst betydelse, utan det gäller att vara först i mål. Besättningarnas taktiska förmåga och skicklighet är avgörande.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se