28 maj, 2008

Snart är sommaren och guideboken till Stockholms skärgård här

Pressrelease: Stockholms skärgård är Sveriges största med sina drygt 30 000 öar. Den är känd för sina vackra, vidsträckta miljöer och årligen kommer ett stort antal besökare för att njuta av havsvindarna och naturen. Många av öarna är tillgängliga för alla. Man tar sig lätt ut med båt – till många av öarna går reguljär båttrafik året runt – eller till och med bil och buss i vissa fall. Att få uppleva sol på flata klippor och sill och nubbe på glasverandor är något alla borde unna sig, om så bara för en dag. Att gå ombord på en ångbåt mitt i Stockholm och någon timme senare gå i land på en ö med vild natur, martallar och klippor – det är unikt.

ö med vild natur, martallar och klippor – det är unikt!

I Bo och Bada i Stockholms skärgård har författarna besökt 20 av sina favoritöar i skärgården, från norr till söder. Samtliga öar presenteras med stämningsfulla bilder, kartillustrationer och tips om boende, krogar och sevärdheter. Variationen är stor; här finns allt ifrån ensliga tallskogar, välbesökta badplatser och gallerier till utkiksplatser med skärgårdens bästa utsikt.

Den som vill ha det bekvämt tar kanske in på pensionat, annars finns det ofta både vandrarhem och småstugor till uthyrning. En sak är dock säker: varje ö har sin alldeles speciella charm och de är alla värda ett besök.

”Något man absolut inte bör missa när man besöker Nynäshamn är en tur längs romantiska Strandvägen. Från vägen ser man hav och horisont mötas och långt bort i fjärran skymtar Landsorts fyr. Överallt finns små vikar där man kan bada eller bara njuta av vyerna. Precis där utsiktsvägen tar slut finns en Hembygdsgård där man kan stanna och dricka en kopp kaffe.”

Författaren Maria Thulin har tidigare bland annat skrivit den prisbelönta Klassiska hotell och äkta pensionat samt flera andra guideböcker i serien Utmärkta resmål. Fotografen Charlotte Gawell har bland medverkat i Tre Mästare – Tre Trädgårdar med Lotte Möller och Kungliga Kurorter.

Text: Maria Thulin Kindblom
Foto: Charlotte Gawell
Grafisk form: Marja Pennanen
Kartillustrationer: Jerker Eriksson
Omfång: 200 sidor
Format: 170 x 240 mm
Häftad
Ca-pris i handeln: 297:-
Utgivning: april, 2008
ISBN: 978-91-7843-253-0