28 maj, 2008

Ostindiefararen kommer till Stockholm 29 maj

I morgon, torsdag 29 maj, ankommer Ostindiefararen Götheborg till Stockholm. Skeppet kommer att ligga vid Vasamuseet för att vara en del av arrangemanget ”Tre Seklers Flaggskepp”. Från och med 3 juni ligger skeppet vid Skeppsbron inför nationaldagsfirandet den 6 juni. Förhoppningen är att skeppets betydelse som svenskt flaggskepp ska förankras i huvudstaden.

Ostindiefararen är nu på väg från Norrköping till Stockholm. I morgon torsdag kl. 15 beräknas skeppet ankomma till huvudstaden. Hon kan då ses från flera platser då hon går in mot Skeppsbron. Vid Skeppsbron skjuter Ostindiefararen salut om 21 skott. Hon vänder sedan tillbaka för att runda Kastellholmen och gå in mot Galärvarvet och Vasamuseet. Utanför Vasamuseet skjuts salut om 8 skott. Skeppet beräknas förtöja vid Vasamuseet kl. 16.

– Förra gången Ostindiefararen besökte Stockholm stod skeppet och besättningen inför den stora utmaningen att segla till Kina och hem igen.
När skeppet nu återvänder är det med erfarenheter och kontakter från hamnar världen över. Det vill vi dela med oss av, säger Emanuel Persson, expeditionsledare för Baltic Sea Tour.

Götheborgs resa började i Stockholm
Ostindiefararen besökte Stockholm redan under sin jungfruresa i augusti 2005, men skeppets koppling till huvudstaden går längre tillbaka i tiden än så. Det var här det hela började när det ursprungliga skeppet Götheborg byggdes vid varvet Terra Nova i Stockholm år 1738. Det är bara ett stenkast från den plats där skeppet kommer att ligga vid Vasamuseet. Stockholm är det första officiella stoppet på sommarens stora expedition, Baltic Sea Tour.
Den 16 maj till 5 september seglar Ostindiefararen i Östersjön. Skeppet kommer att besöka flera svenska städer längsmed Östersjöns kuster, samt fortsätta representera Sverige i utländska hamnar. Under Baltic Sea Tour besöker skeppet Helsingfors och Tallinn.

Den 29 maj – 1 juni är Ostindiefararen en del av arrangemanget ”Tre seklers flaggskepp” vid Vasamuseet. Den 2 juni förflyttas skeppet till Skeppsbron för att vara en del av nationaldagsfirandet. Allmänheten har möjlighet att gå ombord vid Vasamuseet fredag 30 maj kl. 10-20, lördag 31 maj kl. 10-20, söndag 1 juni kl. 10-20. Vid Skeppsbron har allmänheten möjlighet att gå ombord onsdag 4 juni kl. 10-20, torsdag 5 juni kl. 10-20 och fredag 6 juni kl. 10-15. Vi reserverar oss för ändringar i programmet på grund av t.ex. väderförhållanden.

Länk: www.soic.se