3 juni, 2008

Man återfunnen i vattnet utanför Umeå

En äldre man, som anmäldes saknad efter en kajaktur i området utanför Norrmjöle, återfanns på måndagskvällen, liggande i vattnet. Hans kajak påträffades tidigare uppochnedvänd. Larmet inkom till Sjöräddningscentralen kl 16:58 på måndagseftermiddagen. Anhöriga uppgav att han givit sig av från sin stuga vid 0830-0900. Stugan är belägen vid Djupviksskatan. Avsikten var att han skulle ta en tur runt Sörbölekobbarna och Skolkarna. Han förväntades vara tillbaka runt kl 11 på måndagsförmiddagen.

Sjöräddningscentralen engagarade följande enheter i spaningarna:
– Helikopter Lifeguard 906
– Rescue Lars Prytz (Sjöräddningssällskapet Holmsund)
– Lotsbåt 117 från Holmsund

Kl 18:05 var helikoptern framme i området, och två minuter senare upptäckte man en uppochnedvänd kajak ca 2 sjömil sydsydväst om Norrmjöle. Lotsbåten var inom kort framme och kunde konstatera att det var rätt kajak, men att den var tom. Med ledning av detta, fastställdes ett nytt sökområde.

Kl 18:42 hittade Lotsbåten mannen i vattnet, i en position som ligger väster om ön Revet, ca 1 sjömil söder om Norrmjöle. Rescue Lars Prytz för in honom till väntande ambulans.

Mannens status är i ögonblicket okänd för Sjöräddningscentralen. Polisen står i kontakt med anhöriga.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för Sjöräddningen i Sverige. I Göteborg finns Sjöräddningscentralen för hela landet, samlokaliserad med Flygräddningscentralen, Kustbevakningen och Försvarsmakten.

Sjöfartsverket arbetar för att hålla sjövägarna öppna och säkra. Våra verksamhetsområden är: lotsning, farleder, isbrytning, sjökartläggning, sjöräddning, sjöfartsinspektion och sjömansservice.
Sjöfartsverket är ett affärsverk som till 85 procent finansieras med avgifter från handelssjöfarten. Omsättningen uppgår till ca två miljarder kronor och antalet anställda till 1300.