3 juni, 2008

Intressanta arkitekter utmanar den nya stugan

Äntligen kan du få ett spännande andrahus på din tomt utan att lyfta ett handtag själv. Tack vare lagändring är det nu möjligt att bygga ett 15 m2 stort andrahus bygglovsfritt , där maxytan tidigare var 10 m2. Sveriges just nu mest uppmärksammade arkitekter Bolle Tham och Martin Videgård Hansson, TVH, har tillsammans med några skärgårdsentusiaster tagit fram designserien Sommarnöjen, och skapat de vackraste andrahusen med fina material och nytänkande arkitektoniska former för hus i bland annat skärgården.

Tham och Videgård Hansson har i projektet Sommarnöjen ritat tre olika designserier som alla kan specialbeställas utifrån kundens egen önskan om användningsområde: Gästhus för två, fyra, sex eller åtta personer, master bedroom, sommarkontor, bastu eller skärgårdsspa. I designserien ingår även färdiga koncept för planlösning och inredning, såsom kulörer interiört såväl som exteriört, samt ett helhetsgrepp vad gäller möblering och belysning. Till varje hus finns ett särskilt framtaget utrustningspaket som gör husen till ett bekvämt alternativ för köparen, där allt står färdigt att användas vid tillträdet.

– Skärgården är vår utgångspunkt och inspirationskälla vilket gör att hårda krav ställs på både arkitektur och hållbarhet. Men självklart passar husen bra vart som helst, säger Bolle Tham som själv har hus i Stockholms skärgård.

– Designserien Sommarnöjen visar vad du kreativt kan göra med ett andrahus och att det nu finns ett alternativ till att hålla i bygget själv, säger Tomas Tjajkovski som precis har erfarit ett stort husprojekt i Stockholms skärgård.

Tanken med Sommarnöjen är att skapa en ny typ av andrahus som inte bara är något för gör-det-självare och hobbyprojektledare, utan ett bekvämt alternativ för de som inte tycker att hamra, snickra, transportera, fixa och tjata på hantverkare är sommarens högsta nöje. Husen uppförs med handbyggd inredning, maskinell utrustning, fast pris och garanti. Priserna ligger mellan 250.000–500.000 kr, beroende på val av modell och inredning.

Teamet bakom Sommarnöjen är nämnda arkitekter på TVH, Tomas Tjajkovski, VD och projektledare för Sommarnöjen, samt några av skärgårdens bästa byggare under ledning av Peter Erelöf.

Bolle Tham och Martin Videgård Hansson vann första pris i den internationella arkitekttävlingen om ett nytt Konstmuseum i Kalmar och i tävlingen om den nya Arkitekturskolan på KTH i Stockholm. De ritade också Villa Tjajkovski på Husarö, uppmärksammad finalist i Träpriset 2008 – byggt av Peter Erelöf för kunden Tomas Tjajkovski.

Länk: www.sommarnojen.se