3 juni, 2008

Öppen sjömack i Öregrund

Det finns en sjömack i Öregrund i Roslagen även i sommar. OK-Q8 monterade bort pumparna vid årsskiftet eftersom kajen var i så dåligt skick att pumparna riskerade att rasa ner i vattnet. Under en period var det osäkert om sjömacken skulle öppnas till årets båtsäsong. Något som ledde till många upprörda röster bland både båtfolk och andra.

Bensinbolaget krävde att kajen skulle vara renoverad till den sista april för att hinna få upp pumparna innan sommaren. Trycket på Östhammars kommun blev stort och till slut lyckades man få kajen renoverad. I början av maj monterade OK-Q8 tillbaka de fyra pumparna vid sjömacken i Öregrund.

Närmaste sjömack norr om Öregrund är Gävle. Dit är det cirka 50–60 Nm. Öster om Öregrund finns närmaste sjömack i Käringssund på åländska Eckerö. Och söder om Öregrund finns den närmaste sjömacken i Grisslehamn. Utan macken i Öregrund hade det alltså blivit knepigt för båtfolket att tanka sina båtar.

Text: Anne Adre