9 juni, 2008

Tio nationaliteter till Archipelago Raid

Pressrelease: Stockholm, den 9 juni, 2008 22 lag från 10 länder tävlar i årets Archipelago Raid, som startar utanför Junibacken på Djurgården i hjärtat av Stockholms stad på fredag. I sex dagar och fem nätter kommer lagen att utmana den mänskliga kraften och det svårnavigerade landskapet i Stockholm, Åland och Finlands skärgård på de små och mycket snabba 18-fots katamaranerna.

Lagen om två kommer från Sverige, Finland, Norge, England, Frankrike, Belgien, Holland, Italien, Australien och Åland. Hälften av lagen har aldrig deltagit i Archipelago Raid men har stor erfarenhet av antingen segling, uthållighetstävlingar, skärgården eller alla tre. Tre lag har redan stått på podiet i tidigare upplagor: matchracing-seglaren Martin Strandberg, Team Thule, tog en imponerande tredjeplats i fjol, första gången han deltog i tävlingen. Engelsmannen William Sunnucks, X-Leisure, vann 2004 och katamaranproffset Eric Proust, Team Kalix, från Frankrike har redan haft tre tidigare pallplaceringar.

Bland de 22 lagen finns ett tjejlag: Karin Almquist, 26, och Karin Berg, 22, båda från Göteborg och tillhörande svenska landslaget i båttypen 470. Tjejlaget går under namnet GB Glace och är sponsrade av Unilever Nordic, som även är huvudpartner till tävlingen.

Det är ytterligare en kvinnlig deltagare i denna tuffa uthållighetskappsegling, världens snabbaste och förmodligen mest kända kvinnliga seglare just nu, Ellen MacArthur. “Jag var i Stockholm ett par dagar i förra veckan och vädret var helt fantastiskt. Vi hade bra vind, klarblå himmel och jag påmindes om att Sverige, Åland och Finlands skärgård verkligen är några av världens vackraste områden att segla i. Jag ser fram emot att ge mig ut där igen och delta i Archipelago Raid, fastän jag vet från tidigare erfarenhet från 2003 att vi kommer att vara helt slut när det är över!…”

Från och med imorgon måste alla båtar vara på plats på Junibacken, Djurgården, för allmänhetens beskådan och för att göra de sista förberedelserna före den stora utmaningen som startar på fredag den 13 juni, klockan 11.00.

Banan:
Fredag 13 juni: start 11.00 Junibacken/Djurgården till Lidö.
Lördag 14 juni: omstart Lidö kl. 03.00 för att korsa Ålandshav till Lappo i Ålands skärgård.
Söndag 15 juni: från Lappo till Nagu i Åbolands skärgård (Finland).
Måndag 16 juni: tillbaka till Ålands skärgård, Rödhamn, säte för ÅSS, Ålands Segelsällskap.
Tisdag 17 juni: korsa Ålandshav igen till Sandhamn i Stockholms skärgård, via Fejan.
Ondsdag 18 juni: Sandhamn till mållinjen utanför Gröna Lund/Djurgården vid 14.00-15.00. Prisutdelning på stora scenen på Gröna Lund vid 18.00.

Länk: www.archipelagoraid.com