13 juni, 2008

Fiat i Round Britain Powerboat Race 2008

Efter 24 års uppehåll är Round Britain, ett av världens längsta och tuffaste uthållighetsrace för båtar, tillbaka. Tävlingen går längs en 1 424 Nm lång bana under tio dagar längs England, över Engelska Kanalen och genom Nordatlanten. Fiat Powertrain Technologies, som har maskiner från företaget Aifo (Ivecomotorer), är med bland utmanarna i Round Britain 2008 med båten Red FPT, en historisk båt som påminner om gamla tiders kända racerbåtar.

Den tekniska utrustningen ombord består av fyra stycken nya 600 hk turbodieslar N67 450 Evolution, de kraftigaste och lättaste i sin klass. Personerna som står bakom satsningen är Alfredo Altavilla, Fiat Powertrain Technologies styrelseordförande, och Fabio Buzzi, FB Design styrelseordförande och en ledande person inom italiensk motorbåtsracing med 48 hastighetsrekord och 52 VM-titlar.

Evolutionversionen av motorn är en sexcylindrig turbodiesel på 6,7 liter som ger 600 hk och har ett helt elektroniskt styrsystem och common rail insprutning. Detta ska ge hög effekt i kombination med låg förbrukning och låga emissioner.

Tävlingen startar 21 juni.

RED FPT – TEKNISKA FAKTA
Båt:
Längd 14.45 m
Skrovlängd 12.65 m
Bredd 2.85 m
Bredd med vingar 4.16 m
Höjd 2.90 m
Vikt 8 200 kg
Drev 4 Trimax ytskärande drev
Backslag 4 FB Design backslag

Länk: www.fptpowertrain.com