15 juni, 2008

Åland i sikte för seglarna i Archipelago Raid

Stockholm, den 14 juni, 2008. Tidigt imorse korsade deltagarna i Archipelago Raid Ålands Hav för att sedan navigera sig fram i Ålands skärgård. Redan under den andra dagen av denna sex dagar tuffa tävling är seglarna kalla, blöta och trötta men i gott mod i det vackra åländska landskapet.

Efter ett par timmars sömn lämnade de små båtarna Lidö i Stockholms Skärgård kl. 03.30 för att bege sig ut mot Ålands Hav. I de svaga sydostliga vindarna fick deltagarna utföra några stora krysslag över havet för att nå Rödhamn på Åland.

Det varma vädret från maj månad är tyvärr över. Det är kallt och fuktigt och över Ålands hav var vattnet inte varmare än 13 grader. Väl framme på Åland var många lag trötta, blöta och kalla. I den svaga vinden och det öppna havet har båtarna hållit sig intakt men en båt har dessvärre fått avbryta tävlingen. Thommy Sundström och Markus Lagerqvist på “Klinger” hade en tuff dag igår när de bröt spinnakerbommen och fortsatte att segla samtidigt som de försökte reparera bommen. De arbetade med bommen sent in på natten när de andra deltagarna hann få en stunds sömn. Vid starten i morse insåg de att reparationen inte var tillförlitlig och övergången till Åland inte skulle vara tillräckligt säker. Besvikna fick de avbryta.

En knapp handful ledarbåtar börjar ta form. Den starka internationella mixen av fyra lag med Fredrik Ekman och Gustav Tempelman, Sundsvalls Bygg (Swe), Eric Proust och Romain Motteau, Team Kalix (Fra), William Sunnucks och Simon Farren, X-Leisure (UK) och Patrick Demesmaeker och Michel Proot, RBCSB Huysman (Bel), är konsekvent bland de första båtarna att anlända till kontrollpunkterna. Efter tre seglade delsträckor leder fransmännen på Team Kalix tävlingen med några poäng före svenskarna på Sundsvalls Bygg.

Ronny Haals och Jonathan Barck, Team Åbit, är det enda laget från Åland. De lokala seglarna är glada att segla i hemmavatten idag. “Vi är det första åländska teamet någonsin i Archipelago Raid. Jag har deltagit två gånger förut men det är första gången vi är ett fullständigt lag från Åland. Tävlingen är vild och för oss är det mer ett test i år men vi vill komma tillbaka nästa år med mer träning och förberedelse för att försvara den åländska flaggan”, sa Ronny Haals.

De små katamaranerna är på väg nordost mot Lappo i den nordöstra delen av Ålands skärgård. De kommer att passera ett flertal kontrollpunkter på vägen och väl framme kommer de ha avverkat cirka 80-100 sjömil under dagen. Eftersom skärgården är full av små öar och skär finns många val att göra och eftermiddagen kommer att kräva goda taktiska beslut hos seglarna. Tidigt imorgon bitti beger sig deltagarna även längre österut mot Nagu i den finska skärgården.

Ställning de 12 första båtarna efter tre delsträckor (dag 2)
1. Team Kalix, Eric Proust & Romain Motteau – Fra
2. Sundvalls Bygg, Fredrik Ekman & Gustav Tempelman – Swe
3. X-Leisure, William Sunnucks & Simon Farren – UK
4. RBSC Huysman, Patrick Demesmaeker & Michel Proot – Bel
5. Team Thule, Martin Strandberg & Johan Örtendahl – Swe
6. Team Garmin, John Bäck & Gustav Morin – Swe
7. Team BLUE Oceans, Conrad Humphreys & Ryan Crawford – UK
8. SWE 558, Ola Person & Tomas Westergren – Swe
9. One Design Center, Martin Hållsten & Malcom Hanes – Swe
10. BT, Ellen MacArthur & Greg Homann – UK/Aus
11. N-Group, Matti Nieminen & Mikko Nieminen – Fin
12. HH-Marin, Thomas Ekefalk & Carl Johan Söder – Swe

Länk: www.archipelagoraid.com