17 juni, 2008

Bremen 650 år i Hansan

Hansestaden Bremen firar jämnt jubileum med stor hansafest och Koggen-Sail i augusti.

Den 3 augusti har Bremen varit hansestad 650 år. Med anledning av Bremens inte helt frivilliga inträde i den betydande sammanslutningen av handelsstäder den 3 augusti 1358, hit hörde exempelvis också Bremen, Visby och Köpenhamn, kommer det att erbjudas ett omfattande fest- och evenemangsprogram i den nordtyska metropolen. I centrum av festligheterna står besöket av fyra hansakoggar, en koggparad och en koggfest i Vegesacks hamn i Bremen.

Fredagen den 22 augusti reser fyra hansakoggar, bland dem också ”Roland von Bremen” från Bremerhaven till Vegesack. När fartygen har anlänt börjar koggfesten i Vegesack som håller på fram till söndag kväll, här erbjuds ett hanseatisk underhållande folkfestprogram med konserter, teater på fartygen, mycket roligt för barn och familjer plus ett rikligt kulinariskt utbud. Helgens höjdpunkt är den unika koggparaden. På lördagen den 23 augusti lämnar koggarna hamnen i Vegesack och börjar ackompanjerade av andra fartyg färden till Bremen och vändbassängen i oceanhamnen. På den här resan är gäster hjärtligt välkomna på fartygen. Cyklister kan följa koggarna från stranden längs med dammvallarna.

Bremens konsthögskola erbjuder hanseatisk kultur att lyssna på. Med titeln ”Mare-Balticum – gammal musik från Östersjöområdet” äger fyra konserter rum den 15 till 17 augusti i kulturkyrkan St. Stephani med ensemblen Villancico från Stockholm (musik från Gotland), den polska ensemblen Harmonia Sacra från Krakau (musik från manuskript från Danzig), ensemblen Weser-Renaissance (musik från 1500-talet) och Barock Consort från Bremen (klanger från Stralsund och Königsberg).

Nordtyska Bremen ligger ungefär två biltimmar från den tyska gränsen. Det går att flyga direkt från Stockholm till Bremen med lågprisbolaget Ryanair. Den 29 oktober öppnar Ryanair dessutom en ny rutt mellan Göteborg och Bremen.

Mer information om evenemangen, övernattningsmöjligheter och Bremen generellt finns hos Bremer Touristik-Zentrale, service-telefon 0049-421-3080010 eller på internet på www.bremen-tourism.de.