19 juni, 2008

Vackraste sjöresan erbjuder många spännande utflykter

En sommarresa med Hurtigruten, Världens vackraste sjöresa, är inte bara en färd längs en av världens mest spektakulära kuster, den är också en resa som erbjuder en rad unika och mycket spännande specialarrangemang och utflykter, från havsörnsafari och ishavsfiske till glaciärbesök, båtutflykter i Polcirkellandet och närkontakt med ishavskusten så långt norrut det går att komma i Skandinavien.

Att resa med Hurtigruten är att uppleva både det vackraste och mest ödsliga som de nordiska kusterna har att erbjuda. Den nästan 200 mil långa resan från Bergen i söder till Kirkenes i norr är full av intryck, naturupplevelser, kultur och gammal och ny historia. Men Hurtigruten nöjer sig inte med att erbjuda sina resenärer världens vackraste sjöresa, rederiet arrangerar också ett stort antal specialarrangemang och utflykter av många olika slag under resan från söder till norr – och tillbaka.

För den som väljer att resa norrut från t.ex. Tromsö, som ju i sommar får flygförbindelser direkt från och till Stockholm erbjuds bland annat en fascinerande utflykt på 2,5 timmar mellan två av världens nordligaste fiskelägen, Kjöllefjord och Mehamn. Utflykten kallas “En smak av Lappland” och innehåller besök vid världens nordligaste kulturcenter och i ett samiskt sommarläger. Kostnaden är 655 SEK. Vid Hurtigrutens vändpunkt, Kirkenes nära den ryska gränsen, erbjuds två intressanta utflykter, en tur till själva gränsen och en safari med traditionell nordnorsk flodbåt på gränsfloden med stora möjligheter att få se både ren och björn. Utflykterna är 2 respektive 2,5 timmar långa och kostar 350 respektive 950 SEK.

För den som reser norrut med Hurtigruten från Trondheim, som ju sedan länge har direkta flygförbindelser med Arlanda står flera spännande utflykter på schemat. Här kan passagerarna välja att ta en paus från det stora fartyget och med små, snabba motorbåtar bege sig till Svartisen, Norges och Skandinaviens näst största glaciär, för att efter närmare 6 timmar och ett besök i ett av kustens intressanta, små fiskelägen åter ansluta till sin kryssning i Bodö, Nordlands huvudstad. För den som älskar att beskåda vår största havsrovfågel och som dessutom vill uppleva världens starkaste tidvattenström är havssafarin till Saltströmmen, söder om Bodö den optimala upplevelsen. Det är en fyra timmar lång utflykt som kostar 935 SEK och som är värd vartenda öre i spänning och upplevelser.

Hurtigruten erbjuder under sommaren flera paketresor till specialpaket med flyg från och till både Tromsö och Trondheim.