29 juni, 2008

Tuff konkurrens bland jättarna i Grand Open

Ett par dygn innan starten av Eurocard Gotland Runt 2008 kollade KSSS läget med några av favoriterna bland de magnifika segelbåtarna i klassen Grand Open B. Skeppare eller taktiker på båtarna Ericsson, Morning Glory och Royal Blue fick berätta om målsättning, förberedelser och den stentuffa konkurrensen i årets tävling.

På frågan om hur läget är ombord berättar Thomas Blixt, skeppare på Ericsson, det svenska telekombolagets första VO 70-båt, att det känns mycket bra, de är väl förberedda även om det alltid är lite småpill kvar här och där. Under dagen har de sluttestat nya segel. Royal Blues skeppare Jonas Martin-Löf förklarar att spänningen är på topp. Båten har vunnit två av de tre senaste Gotland Runt så de går för seger i år också, på 20-årsjubileumet. Jens Christensen som är taktiker på moderna Morning Glory menar att allt är under kontroll, även de har varit ute och testat lite segel för att trimma det sista.

Thomas berättar vidare att målsättningen är en placering i toppen, även om de har en del PROAM-gäster ombord som inte är så vana seglare så är det förstaplatsen som hägrar för resten av den rutinerade besättningen. Jonas är ännu tydligare med varför de seglar Eurocard Gotland Runt, målsättningen är solklar, de ska vinna tävlingen. Jens satsar först och främst på att komma först i mål, sen hoppas han att tiden ska räcka till en så bra placering som möjligt.

Gällande vilka konkurrenter som blir svårast att slå dyker Essex Girl upp bland svaren om vinden är lite svagare. Thomas på Ericsson behöver stark vind för att kunna använda kölen fullt ut. I övrigt nämner alla tre varandra som huvudkonkurrenter inom klassen.

Det är ingen av de tre båtarna som har förstärkts speciellt inför tävlingen. Thomas berättar istället om att han är väldigt nöjd med besättningen han samlat som kryddats med flera gamla rävar. Royal Blue har uppgraderats kontinuerligt under de tre senaste åren. Inför årets säsong har båten förstärkts ytterligare med ett antal nya segel.

Alla nyfikna kan följa Ericsson runt Gotland tack vare att båten, liksom ett hundratal andra i årets tävling, är utrustad med en AIS-transponder. Tjänsten, som benämns KSSS Yacht Tracking, fungerar både på Internet och i din mobiltelefon.