30 juni, 2008

Eurocard Gotland Runt måndag morgon 9.00: 230 båtar har passerat Fårö, HiQ passerade Hoburgen

Vid niotiden på måndag morgon hade 230 av 274 deltagande båtar i årets upplaga av Eurocard Gotland Runt passerat Fårö på Gotland på sin väg runt ön på någon av de fem banorna. Första båt, den snabba 60-fotstrimaranen HiQ II har redan rapporterat vid Hoburgen utanför Gotlands södra udde. Några timmar efter HiQ II ligger de snabba båtarna i den stora klassen, Grand Open.

HiQ II rundade Hoburgen redan klockan 07.50 och väntas inom kort rapportera vid Knolls grund norr om Öland. Trimaranen rundade vid Fårö fyr 20.27. Andra båt vid Fårö var tyska Morning Glory, som rapporterade strax före midnatt. Därefter följde 60-fotstrimaranen Sjövillan klockan 00.15 och VO 70:an Ericsson med Thomas Blixt vid rodret klockan 01.02. Några minuter efter Ericsson passerade den första 30-fotstrimaranen, Knot, med Pontus Johansson som skeppare Fårö fyr. Samtliga SeaCarts har nu rundat vid Fårö.

Av de stora Grand Openbåtarna har också Hyundai, med seglarlegenden Pelle Pettersson som rorsman passerat Fårö. Det skedde klockan 01.14. Royal Blue rapporterade 03.12. Tyska Outsider rapporterade sin passage 03.47, Essex Girl klockan 04.19 och finsk-brittiska Lionessa av Douglas med Andrew Quarterman som skipper och Calle Piehl som rorsman passerade 04.57. På korrigerad tid leder Morning Glory före Norddeutsche Vermögen Hamburg, som rapporterade vid Fårö klockan 04.45 och med Essex Girl som trea.

I LYS-klassen rundade Linjett 37:an Ansella Fårö fyr klockan 02.32 i nära kamp med Dehler 34:an Rabalder, som rapporterade exakt två minuter senare.

I klassen ORC International rapporterade Perfect Excuse, en X362 vid Fårö klockan 02.50 och i IRC D passerade Ellvann, en Pronavia 38 klockan 02.55.

I den klassiska klassen, med deltagande av några av landets vackraste träbåtar, har en yacht, R12:an Clipper rapporterat vid Salvorev. Det skedde klockan 06.37.