1 juli, 2008

Tre svenskor till semifinal i Marstrand

Alla de tre svenska skepparna i damklassen säkrade på tisdagsförmiddagen platser i semifinalerna. Jenny Axhede visade hög klass genom att vinna alla sju matcherna. Den stora överraskningen idag stod Anna Kjellberg för genom att vinna fem av totalt sju matcher. Detta är hennes stora internationella genombrott. De återstående två platserna i semifinalen tog Linda Rahm och Claire Leroy som båda vunnit sex av sina sju matcher.

Efter vinsten mot amerikanskan Sandy Hayes i sista matchen var det glädjeyra i sittbrunnen på Anna Kjellbergs båt. Men det var inte förrän Anna och hennes besättning kommit i hamn som de insåg att den offensiva och aggressiva taktiken resulterat i en semifinalplats.

– Jag är helt slut, säger Anna. Detta är galet. Massa beröm till laget, vi har haft en fantastisk stämning ombord. Allt har gått som en dans med båten, rodret och seglen.
Detta är, enligt Anna själv, den största framgången hittills, fjärdeplatsen i EM i Vigo förra året inkluderad och utan tvekan Anna Kjellbergs stora internationella genombrott.

– Detta är första gången vi fått möjlighet att segla i tävlingar av den här storleken, säger Anna. Vi är naturligtvis otroligt glada. Ikväll ska vi fira och sedan börjar laddningen inför lördagens seglingar. Vi är inte nöjda än.

Jenny Axhedes segling höll världsklass. Teamet var helt oslagbart och ställde till det för högstarankade Claire Leroy och de andra seglarna under måndagens och tisdagens seglingar. Sju vinster och noll förluster borgade för segern i damernas Round Robin-seglingar.

– Vi har varit fokuserade och haft fantastiskt teamwork ombord. Hela dagen har manövrarna känts trygga och lugna. Det har varit jättekul därute i blåsten. Detta är årets första tävling i hård vind och det skapar en hel del adrenalin, säger göteborgaren Jenny Axhede.

Under tisdag förmiddag blåste det med hastigheter upp till nio meter per sekund vilket ledde till att båtarna seglade med revat storsegel och en mindre fock. Den tredje svenskan, Linda Rahm, har inte varit helt nöjd med dessa förhållanden och sa att hon och hennes lag inte är helt nöjda.
– Vi är glada att vara i semifinal, men seglingen har inte fungerat hundraprocentigt. Det måste vi förbättra till lördagens seglingar.

Franska Claire Leroy, regerande världsmästare och förstarankad sedan 2005 bland de kvinnliga seglarna, tog också en semifinalplats.
– Vi var mer fokuserade och säkra idag än igår.

Resultat damer, Match Cup Sweden, Marstrand, tisdag den första juli 2008.

Jenny Axhede 7-0
Linda Rahm, 6-1
Claire Leroy, 6-1
Anna Kjellberg, 5-2

Länk: www.matchcupsweden.com