2 juli, 2008

Mattias Rahm skiner i Match Cup Sweden

Det glänste om Pelle P-båten i herrarnas Open-klass i Match Cup Sweden, inte bara av silverbokstäverna på skrovet, utan om göteborgaren Mattias Rahm och hans team. Han vann säkert över tre av de främsta seglarna, Björn Hansen, Sébastien Col och Paolo Cian i World Match Racing Tour i sina tre första matcher på tisdagen.

– Det var en bra dag och vi fick en fin start här i Martstrand. Nu handlar det bara om att hålla formen hela veckan igenom, kommenterade Mattias Rahm.
I hans första match mötte han förra årets vinnare och nummer fyra i världsmästerskapsserien, Björn Hansen, som han lämnade bakom sig redan i starten och sedan höll distans till ända till mållinjen.
Nästa två skalper att plocka var Sébastien Col, Frankrike, och Paolo Cian, Italien, som är nummer två och tre i World Match Racing Tour.
Björn Hansen förlorade visserligen mot Rahm, genom en sämre start, men det reparerade han rejält mot dansken Jes Gram-Hansen i sin andra match, där han tog en bekväm seger med 3-4 båtlängder. I den tredje matchen utmanade han legendaren, sexfaldiga Marstrandssegraren och trefaldiga världsmästaren, australiensaren Peter Gilmour.
– Vi vet att han seglar aggressivt, så vi beslöt oss för att segla på våra egna villkor, sa Björn Hansen, som fick en riktigt tuff start mot Gilmour, där de flera gånger höll på att kollidera med varandra.
Efter ett antal slag och svängar för att få bästa startlinje fick Peter Gilmour ett straff och Hansen kom dessutom iväg bäst av de två över startlinjen. Dramatiken fortsatte vid toppmärket där de två gjorde slag efter slag för att kunna slå först runt märket. Hansen vann den striden och seglade med full spinnaker mot lämärket, där Gilmour försökte slå framför Hansen. Det renderade honom två nya straff från domarna, vilket diskvalificerade honom i matchen.
Peter Gilmour var inte alltför glad över detta, men sa:
– Vi hade en bra fight med Björn, som alltid seglar bra, och det blev mycket adrenalin. Låt oss hoppas att vi har det kvar till morgondagens matcher,
Förhållandena vid Match Cup Sweden var helt perfekta, solsken och en varm sommardag, 5-9
meter per sekund vind, vilket kanske förklarar varför världsmästerskapstävlingen lockade ovanligt stor public längs stränder och på klippor.
– När vi kom ut från lunchen så kunde vi bara skratta, sol, vågor, vind, segling blir inte roligare än på en dag som denna, sa Björn Hansen.

Resultat Open Class, Match Cup Sweden, 1 juli 2008
Mattias Rahm, Stena Bulk Team, 3-0
Magnus Holmberg, Victory Challenge, 2-1
Björn Hansen, Alandia Sailing Team, 2-1
Peter Gilmour, 2-1
Jes Gram-Hansen, 2-1
Torvar Mirsky, 1,5-1
Ben Ainslie, 1-2
Sébastien Col, 1-2
Paolo Cian, 0-3
Damien Iehl, 0-3