2 juli, 2008

Banken Bar tog hem totalsegern

Lars Duvander på Banken Bar, en Arcona 400, blev i hård konkurrens totalsegrare i årets Eurocard Gotland Runt. Hans segerrecept var att ta ombord några av Sveriges bästa jolleseglare som besättning.

– En bra båt och en superbra besättning, det är vad som krävs för att vinna, säger en mycket nöjd Lars Duvander, 43 år.

Tvåa totalt kom Du Soleil II med Ingvar Hertzman, trea Birgitta med Anders Helmrich, fyra Aida med Lennart Evrell och femma Data Com med Ralf Aspholm.

Det var KSSS-aren David Jonsson, 20 år, som samlade ihop den vinnande besättningen. Han seglar laser på internationell nivå och har seglat med världseliten i OS-regattorna på Mallorca, i franska Hyères och i Holland. Även klubbkamraterna Benjamin Rubin, 25 år, och Gustav Löwing, 20 år, har deltagit i dessa regattor, liksom Johan Wigforss från GKSS. Susanna Kull, 20 år, och Wille Löwing, 19 år, seglar för Boo-IF.

– Vi drev båten till max hela tiden och vi gjorde inga misstag, säger David Jonsson. Det var han som tillsammans med Johan och Benjamin stod till rors den mesta tiden. Kvällen före start ställde de om riggen på det sätt de ville ha den, och det fungerade bra. När starten väl gått kände de att de gick rätt väg och hade snabba manövrar och segelbyten.
– Det var som att driva en laser, men med två segel. Man måste ge sitt yttersta hela tiden, säger David Jonsson.

Totalsegraren är den som har seglat snabbast i förhållande till sin båts kapacitet. För att kunna räkna fram detta behövs ett mätetal, som reflekterar båtens förmåga att göra fart i olika vindstyrkor. Det är enbart i klasserna ORC International som båtarna är tillräckligt väl uppmätta för att sådana mätetal ska kunna ges. Därför är det också enbart i dessa klasser som man kan räkna fram totalsegraren.