2 juli, 2008

Eurocard Gotland Runt 2008 blev en succé med dramatik, rekord och överraskningar

En av världens största och viktigaste havskappseglingar, Eurocard Gotland Runt 2008, är nu till ända. Regattan, med hela 274 startande yachter, innehöll allt som hör till en stor internationell kappsegling, en magnifik start med massor av åskådare i vackert väder, täta dueller mellan båtar i alla de tretton klasserna, dramatik ute till havs, växlande vindar och svårberäkneligt väder, glädje, god stämning och oväntade upplösningar och segrare, inte minst totalsegraren, Banken Bar.

Den som befann sig i Sandhamn under onsdagskvällen, när yachter i alla klasser passerat mållinjen vid Skanskobb och fått den “Line Honour” som tillkommer första båt i mål, ej att förväxla med slutsegraren i handikappklasserna, kunde lätt konstatera att stämningen på bryggorna var både hög och god och att sammanhållningen mellan seglare på alla typer av båtar är både kamratlig och glad. Det var fest till långt in på natten och hög stämning bland seglare som bara några timmar tidigare kommit i hamn efter ibland 60 timmar till sjöss i hårt arbete med lite sömn. En lysande bild av hårda konkurrenters glada förbrödring.

Efter start i lätt väder med sydvästliga vindar gav sig de 274 båtarna i de tretton klasserna ut på sina fem olika kappseglingsbanor, mellan 177 och 567 M långa. Där väntade vindar i alla kvadranter, bleke, byar av nästan kulingstyrka, solsken, regn och till och med en hagelskur. Och där väntade inte minst en tuff kamp om placeringarna, rundningsmärke efter rundningsmärke, en kamp som många i Sandhamn kunde följa på storskärmar och datorer tack vare videokameror ombord på flera båtar och på mållinjen på Skanskobb och tack vare de positionssändare från True Heading, som fanns ombord på ett sjuttiotal av kappseglingsbåtarna. Den nya tekniken gjorde det också möjligt för alla intresserade med Internet att följa en del av kampen hemifrån.

Årets Eurocard Gotland Runt karaktäriserades av ett omväxlande väder, som gjorde seglingen både oförutsägbar och extra kunskapskrävande för skeppare och besättningar. “I år var det en riktigt tuff tävling som ställde krav på erfarenhet och förmåga att läsa vädret”, sa flera skeppare och jämförde med fjolårets tävling “som mest bestod av medåka”. Det som gjorde årets Eurocard Gotland Runt särskilt krävande var “alla punkteringar i vinden”, som en skeppare uttryckte de många läbälten som drabbade deltagarna.

Årets tävling blev också dramatikens och rekordens Gotland Runt. Mest dramatiskt, men lyckligtvis med en bra upplösning, var den explosionsartade brand som drabbade SeaCart-trimaranen UBS Racing Team mellan Faludden och Hoburgen öster om Gotland. Branden förstörde 30-fotstrimaranens mittskrov och tvingade de fem i besättningen att tillbringa 6 timmar på ett av sidoskroven tills tävlingsdeltagaren Stora Blå fann dem och larmade Sjöräddningen som tog de fem till Gotland, utmattade men oskadda. En annan typ av dramatik stod 86-fotaren Morning Glory när hos bröt masten på väg från Gotland mot Sandhamn. I stället för ett prydligt nytt banrekord blev det motorgång till Sandhamn.

Årets tävling var också överraskningsvinnarnas regatta. I hård kamp med fjolårets totalsegrare, Du Soleil med Ingvar Hertzman som erfaren skeppare tog Banken Bar med Lars Duvander och fyra unga jolleseglare segern i ORC International C och därmed också årets totalseger. Det stora rekordet stod vindsnabba 60-fotstrimaranen HiQ II för i LYS Multi A. Andreas Andersens besättning slog det 11 år gamla banrekordet med två timmar.

Här följer listan på de tre främsta i samtliga klasser i Eurocard Gotland Runt 2008:

Grand Open
1. Ericsson 48:46:20 Skeppare, Thomas Blixt
2. Hyundai Skeppare, Bertil Söderberg
3. Sjambok Skeppare, Jens Kühne

IRC C
1. Serendip 56:09:07 Skeppare, Pär Lindforss
2. Cabernet Skeppare, Lauri Tammik
3. Wait and Sea Skeppare, Claes Brunnhage

IRC D
1. EllvAnn 51:10:39 Skeppare Lars Billström
2. Eminenta Skeppare, Måns Ulfsparre
3. Debora Rodriques Skeppare, Eero Pank

LYS C
1. L´Arc 56:24:28 Skeppare Lisa Fredriksson
2. Zelma Skeppare, Johan Zellman
3. Shogun Skeppare, Janis Straume

LYS D
1. Alda 52:40:27 Skeppare Juha-Pekka Vuorinen
2. Vindile Skeppare, Bengt Eriksson
3. Ancella Skeppare, Mats Gustavsson

Multi-30 Open
1. Mortitia 53:16: 27 Skeppare Anders Arnborger
2. True Look Skeppare, Peter Myhrström
3. Flying Camilla Skeppare, Claus Landmark

ORC Club C
1. Wafi 56:29:03 Skeppare Jesse Aarnio
2. Gunvor XL Skeppare, Carsten C. Witt
3. Stella Skeppare, Vesa Särykangas

ORC Club D
1. Grand Cru 57.01,33. Skeppare Leif Persson
2. Cloud Nine Skeppare, Jesper Weissglas
3. NN Skeppare, Nils Henriksson

ORC Int. C
1. Banken Bar 55:54:14 Skeppare Lars Duvander
2. Du Soileil Skeppare, Ingvar Hertzman
3. Birgitta Skeppare, Anders Helmrich

ORC Int. D
1. Prospect of Whitby 52.31:12 Skeppare, Hannu Narjus
2. Stormsteg Skeppare, Johan Tillander/Charles T.
3. Elixir Skeppare, Petri Jääskeläinen

X-35
1. Audi R8 57:27:12. Skeppare, Leif Carlsson
2. Audi R10 Skeppare, Johan Delin
3. Escape Skeppare, Peter Pohl

Trimaraner, 60 fot
1. HiQ II 39:25:43 Skeppare Andreas Andersen
2. Spirit of Titan Skeppare, Fredde Nylöf
3. Sjövillan Skeppare, Fredrik af Forselles