3 juli, 2008

Nobbyn Wagtail sjösatt på Skeppsholmen

Knappa tre år efter briggen Tre Kronor af Stockholms stapelavlöpning var det åter dags för sjösättning på Skeppsholmen. Strax efter kl 16 på lördagen den 27 juli gled Nobbyn Wagtail sidledes ner i vattnet. Nobbyn är en seglande räktrålare som byggdes på den engelska västkusten kring Liverpool fram till mitten av 1930-talet. De var kända för att vara snabba och sjövärdiga och när de inte användes i fisket brukade besättningarna roa sig med att kappsegla mot varandra.

I dag finns en förening i England med ett fyrtiotal båtar som regelbundet anordnar regattor. Wagtail är dock den första Nobbyn i Sverige. Hon har byggts av Tobias Ed som byggde sin första båt som specialarbete på gymnasiet. De senaste åren har Tobias arbetat som skeppstimmerman på briggen Tre Kronor af Stockholm, så Nobbyn har han byggt utanför arbetstid. Fem år har det tagit men om han gjorde det på heltid skulle det gå att göra på ett år.

”Det är en vacker och välseglande båt som tilltalar både kappseglare och träbåtsentusiaster, så det finns ju en förhoppning om att den ska få efterföljare” säger han och stryker med handen längs bordläggningen. Nu är arbetet på Tre Kronor slut, jobb saknar han dock inte, men roligast är ju att bygga båtar och skulle någon visa intresse för en egen Nobby så kan han nog tänka sig att göra om det.

Nobbyn är byggd med furubordläggning på ekspant. Om vinden tar slut har hon en elmotor som kan driva henne i upp till sex timmar. Färgen som använts är traditionella linoljefärger och som bottenfärg används en helt ny miljövänlig färg från Ekomarine.

Fakta om nobbyn

Längd: 10,5 m

Förtöjningslängd: 14,5 m

Bredd: 2,60 m

Djup: 1,20 m

Segelarea: 75,5 m. Gaffelriggad.

Motor: OZecoDrive elmotor

Material: furu på ek, målad med linoljefärg, bottenfärg Ekomarine, segelduk Canvas Clipper,

Länk: http://www.nobbyownersassociation.co.uk/