4 juli, 2008

Svenskarna seglar vidare, världsettan får segla hem

Idag avslutades Round Robin-seglingarna i Match Cup Swedens Open class. Samtliga svenskar, Björn Hansen, Magnus Holmberg och Mattias Rahm, tog sig vidare till kvartsfinalerna. Den stora överraskningen från dagens seglingar är att världsettan Ian Williams blev utslagen. – Vi är väldigt besvikna att inte komma till kvarten. Det är riktigt jämt i år. Tyvärr räckte det inte denna gång, säger Mathieu Richard.

Genom att en protest ogillades i matchen mellan Williams och Richard lyckades inte Ian Williams ta sig till kvartsfinalerna.
– Det gäller att ta tillfällena i akt när de dyker upp. Det lyckades inte vi med riktigt. Med svaga briser är det svårseglat. Alla tar vind av alla. Nu önskar jag lycka till de andra, säger Ian Williams som ser framåt emot nästa VM-deltävling i Danmark och nästa års Match Cup Sweden.
– Vi älskar Marstrand, en av de bästa tävlingarna på touren.

Att protesten i matchen Williams-Richard inte gick igenom var däremot det bästa som kunde hända Björn Hansen, som därigenom knep den sista platsen till kvartsfinalerna. Utgångsläget för Hansen inför dagen var mycket bra men genom tre förluster och en vinst på torsdagen blev det till slut minsta möjliga marginal som gav Hansen kvartsfinalsplatsen. Med samma poäng som Ian Williams, fem vunna matcher, var det Hansens seger i det inbördes möte som avgjorde till svenskens fördel.

– Detta har inte varit den bästa dagen för oss, sade Björn Hansen. Det har varit väldigt svårseglat med små marginaler. Det känns som att alla kan slå alla. Vi har inte lyckats med starterna och när det är så korta banor och svaga vindar är det väldigt svårt att ta sig ikapp.

Men i matchen mot Ian Williams lyckades Björn Hansen med sin taktik till fullo. Genom att välja motsatt sida mot Williams, där teamet sett mer vind, fångade Hansen en starkare bris och kunde till slut vinna ganska komfortabelt.

– Nu ska vi möta Richard i kvartsfinalen och den vann vi förra året, vi laddar för en repris, säger Björn Hansen.

En annan svensk som redan gått vidare till kvartsfinalerna är Mattias Rahm, som genom väldigt övertygande segling under onsdagen, i princip var klar inför torsdagens seglingar.
– Vi hade sex poäng från igår, det trodde vi skulle räcka och tog det lite lugnare idag. Nu fokuserar vi på kvarten.

Vinnaren av Round Robin-serien blev fransmannen Mathieu Richard. Genom säker segling i den lätta vinden har fransmannen lyckats skaffa sig nio segrar.
– Vi har gjort en jättebra Round Robin och nu gäller det att hålla uppe den nivån, säger Mathieu Richard. Förhållandena i Marstrand har passat oss, vi gillar svaga vindar. Inför kvartsfinalerna gäller det att nu slipa på detaljerna. Förra året tog det slut i kvarten. Så ska det inte bli i år, avslutar Richard.