4 juli, 2008

OS-laget trimmar formen på Match Cup Sweden

Sex av de hittills nio uttagna OS-seglarna samlades på torsdagen på en presslunch på VM-seglingarna Match Cup Sweden i Marstrand där de berättade om förberedelserna inför äventyret i Peking. – Vi har seglat så mycket vi kunnat för att förbättra både de mentala bitarna och det fysiska, säger Anders Ekström, som seglar Starbåt för KSSS.

I dagarna väntas besked från Svenska olympiska kommittén, SOK, om ytterligare uttagningar. En av de aktuella är Jonas Lindberg som seglar 49:er för GKSS.
– Jag har jagat en plats hela våren. Det blev en kanonstart i EM och sen dess har SOK haft ögonen på mig, säger han.
– Vi var nära att få till det på tre regattor under våren, men det sket sig alltid på slutet. Vi satte väl för stor press på oss själva, fortsätter han.

Andra som har ögonen på sig är 470-seglarna Therese Torgersson och Vendela Santén som tog brons i OS i Aten 2004.
– Men vi försöker att inte påverkas allt för mycket av att OS är så stort. Istället tänker vi att vi ska åka dit och ha roligt, säger Vendela Santén. Nu spelar det inte någon roll vad vi har för tidigare resultat. Det viktigaste är att utveckla vår segling.
– Det är det som är så härligt med segling, berättar Therese Torgersson. Det finns alltid mer att lära sig, ändra och utveckla.

Och det gäller för de rutinerade seglarna att utnyttja sin rutin.
– Vi har lärt oss från OS 2004 att korta av våra träningsläger och istället få så mycket tid som möjligt på plats, säger Stefan Rahm, SSF:s förbundsdirektör och sportchef.

Rasmus Myrgren och Sebastian Östling är nykomlingar i OS-sammanhang, men räknar med att få bra råd från lagkamraterna.
– Jag har jobbat på att gå ner i vikt för att segla snabbare i de lätta kinesiska vindarna, säger Rasmus Myrgren som seglar Laser för GKSS. 10 kg har det blivit hittills, och jag gör allt jag kan för att förbereda mig så bra som möjligt.
– För mig innebär inte förberedelserna några större förändringar, konkurrensen kommer att bli hård, så inställningen är att ta det lugnt och ha kul. Lyckas vi med det kan det gå riktigt bra, säger Sebastian Östling som seglar 470 tillsammans med Anton Dahlberg för KSSS.

En av talangerna som har chans att lyckas bra i Peking är Karin Söderström, GKSS. Hon seglar Laser Radial, en båt som kräver stora fysiska ansträngningar.
– För att orka med har jag tidigare alltid jobbat på att gå upp i vikt, säger Karin Söderström. Men det har jag slutat med nu för alla pratar om de lätta vindarna i Kina. Jag tror jag har hittat min vikt nu, så fokus ligger på att putsa på det som jag redan är bra på.

Dagen ägnade OS-seglarna sedan åt att tillsammans med tiotusentals åskådare på klipporna i Marstrand se på de spännande Matchracingseglarna i i VM-deltävlingen Match Cup Sweden.