7 juli, 2008

Vikingamarknad på Birka den 12-13 juli

Andra helgen i juli invaderas världsarvet Birka av horder med vikingar. Men deras avsikter är fredliga. Den 12-13 juli, under Vikingamarknaden, blommar nämligen Birka åter upp som ett centrum för handel. Försäljning, prova-på-aktiviteter, sagoberättande och underhållning kommer att ge känslan av vikingatid.

– Besökaren kommer att få en bild av hur det såg ut här runt 800-talet. För att så många som möjligt ska få chansen att uppleva alltsammans kommer vi att köra skytteltrafik med våra båtar, säger Magnus Krantz, produktchef på Strömma Kanalbolaget.

Semestertid är vikingatid. Åtminstone helgen den 12-13 juli, då mängder av vikingar från bland annat Danmark, Norge, Ryssland, Polen, Tyskland och Sverige kommer att vallfärda till Birka/Björkö för att medverka vid Vikingamarknaden.

Under helgen kommer det åter att myllra av hantverkande vikingar, köpmän och aktiviteter på Birka. Vikingatida smycken, trä- och textilhantverk och keramik kommer att finnas för försäljning. Nere vid vattnet kommer vikingabåtar att ligga förtöjda och den som vill kan få hjälpa till i smedjan, tova ull eller baka bröd. Eller varför inte beskåda de vackra vikingabåtarna eller prova på urgamla kämpalekar?

– Vi vill blåsa liv i handeln på Birka igen för en helg och dessutom visa upp vårt nybyggda vikingakvarter, som rekonstruerats efter fynden vid de utgrävningar som gjorts här på ön, säger Magnus Krantz.

Rekonstruerat vikingatida stadskvarter

Det är under våren som ett vikingatida stadskvarter växt fram på världsarvet Birka/Björkö i Mälaren. Husen har byggts med vikingatida byggnadsteknik av elever och lärare från Högskolan på Gotland och under sommaren kommer besökare att kunna träffa snickare, smeder och textilhantverkare medan husen och inredningen färdigställs. Kvarteret med fem hus är ett första steg mot ett rekonstruerat stadsområde på Birka.

Under marknadshelgen har Strömma Kanalbolaget satt in extraturer från Hovgården till Birka. De går varje halvtimma mellan klockan 10.30 och 17.30. Marknaden är öppen mellan 11.00 och 18.00.

Länk: www.strommakanalbolaget.com