7 juli, 2008

Ericsson snabbast runt Gotland

För andra året i rad blev Ericsson Racing Team första enskrovsbåt i mål av Eurocard Gotland Runt. Runt lunchtid på tisdagen gick båten i mål utanför Sandhamn efter ganska precis två dygns kappsegling på Östersjön.

– Vi har haft en fantastisk fin resa. Hyggligt med vind, lite regn, sol och hårt jobb ombord med väldigt många segelbyten. Det har behövts, men så har vi också haft bra fart på båten nästan hela tiden, säger skepparen Thomas Blixt.

Ericsson var, som sagt, snabbast av alla enskrovsbåtar. Men allra snabbast i årets tävling var 60-fots trimaranen HiQ II med Andreas Andersen som skeppare. De fick målskottet utanför Sandhamn redan kl 04.40 på tisdagsmorgonen efter en snittfart på 14,38 knop på den långa banan som i år gick två varv runt Gotland.

Ericssons svåraste konkurrent bland enskrovsbåtar var den tyska 86-fotaren Morning Glory med Hasso Plattner som skeppare. Men på måndagseftermiddagen, då Morning Glory låg först bland enskrovsbåtarna, råkade man ut för ett mastbrott och tvingades bryta. Ingen ombord skadades och man tog sig för motor tillbaka till Sandhamn.

För Ericsson Racing Team fortsätter nu förberedelserna inför starten i Volvo Ocean Race i Alicante i oktober. Om två veckor sammanstrålar de två Ericsson-båtarna som ska tävla i jorden runt-kappseglingen i höst. De möts i Nynäshamn för att gemensamt segla ner till träningsbasen på Lanzarote. Där väntar en mängd tester och träningar och i mitten av september ska de vara på plats i spanska Alicante.

Volvo Ocean Race är världens längsta och mest krävande kappsegling. Ericsson Racing Team deltar med två båtar i tävlingen – en båt med en internationell besättning och en båt med en nordisk besättning.

Länk: www.ericssonracingteam.com