9 juli, 2008

Så väljer du en säker och bekväm flytväst

Båtsäsongen är här och det innebär att det är dags att plocka fram din gamla flytväst eller kanske är det läge att köpa en ny och mer bekväm? Det finns numera en uppsjö av modeller på marknaden. SIS, Swedish Standards Institute marknadsför en serie Europastandarder som riktar sig till flytvästtillverkare. Riktlinjerna i standarderna har gjort det lättare för konsumenterna att välja rätt flytvästmodell.

I standarderna ingår riktlinjer för vilken typ av uppgifter som ska finnas med på informationsetiketten i flytvästar. Det handlar om information om bärförmåga, användningsområde och storleksintervall på västen.

– Informationen på insidan av en flytväst är tack vare riktlinjerna lätt att ta till sig och utformad på ett sätt som gör det möjligt att jämföra olika västar. I grunden handlar det om att fråga sig själv om man är simkunnig om en olycka skulle inträffa. Är man det kan man välja mellan alla olika modeller – traditionell väst, upplåsbar räddningsväst eller flytplagg. Annars är det en traditionell orange räddningsväst eller en uppblåsbar flytväst som gäller, säger Per Frode, som år 1977 startade Baltic Safety Products. Idag är företaget Europas största flytvästtillverkare.

– Men det viktigaste är att västen är på och att den är tillräckligt bekväm för att användas under längre stunder. Det är till exempel viktigt att flytvästen inte bara är på i båten utan även till och från, eftersom de flesta olyckorna sker nära stranden, säger Per Frode.

I dag sker omfattande provningar vid utveckling och tillverkning av flytvästar. I Europa finns tio olika Europastandarder i serien Flytvästar SS-EN ISO 12402 som ställer krav på tillverkarna. Flytvästar som uppfyller standarderna blir automatiskt godkända att säljas i hela Europa.

Det finns tre modeller av flytväst att välja på:
Flytplagg 50N som i vardagligt tal kallas för seglar- eller fiskeväst, är en smidig väst som bara ska användas av vuxna personer som kan simma bra och som befinner sig nära land eller annan hjälp. Barn som väger under 25 kilo ska inte använda denna typ av väst.
Räddningsväst 100N ska användas av barn, vuxna personer som inte kan simma och den som efter ett fall i vattnet kan behöva vänta på hjälp i skyddat vatten. Den känns igen på den stora kragen som hjälper till att hålla användaren på rättvänd i vattnet. Västen ska vara gul, orange eller röd. Den ska även vara utrustad med reflexer och visselpipa.
Räddningsväst 150N är tänkt för dem som ställer höga krav på säkerhet. Västen har reflexer, visselpipa och en ögla, som håller att lyfta en människa med tunga blöta kläder. Den tillverkas ofta uppblåsbar för att kunna ge stor rörlighet trots stor flytkraft.

Tips för användning av flytväst:
• Om du har barn kan det vara bra att låta honom eller henne öva med flytvästen på i en bassäng.
• Kontrollera att flytvästen du köper är CE-märkt.
• När du köper en flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Det är viktigt att du köper en produkt som passar ändamålet.
• Om du köper en begagnad flytväst så bör du kontrollera sömmar, spännen, band och ytterhölje extra noga.
• En barnväst får inte vara för stor. Om barnet hamnar i vattnet kan underkroppen hamna för högt samtidigt som huvudet tippar bakåt.
• Barn som leker på bryggor eller stränder ska också använda en flytväst.