14 juli, 2008

Hyundai Cup – ny tävling i Sandhamn

30 augusti är det premiär för Hyundai Cup i Sandhamn – en tävling som ska bli årligt återkommande. Här tävlar landets bästa seglare på samma villkor som familjeseglarna. Genom att tillämpa jaktstart, där båtarna startar efter sitt LYS-tal, har alla båtarna möjlighet att bli först över mållinjen.

– Vi har valt jaktstart för att det ska vara roligt att segla och inte så dramatiskt. Genom att minst startar först och att man startar en och en slipper vi tajta situationer som kan skrämma bort familjeseglarna.

– Vi hoppas också på en mer samlad målgång så att folk inte fortfarande seglar på banan när resten sitter i bastun. Om alla seglar upp till sitt LYS-tal har man, åtminstone i teorin, möjlighet att kamma hem första priset som är en Hyundai i10 miljöbil, berättar Bertil Söderberg, initiativtagare och ägare till världens största enskrovs kappseglingsbåt 100-fotaren Hyundai som förstås också kommer att delta.

Fyller ett tomrum
Idén till Hyundai Cup föddes i tomrummet efter HSB Race, en lagtävling för företag som i 27 års tid lockat ett stort antal båtar till Sandhamn i månadsskiftet augusti-september.

– Det har varit en väldigt trevlig säsongsavslutning med ett 50-tal deltagande båtar. Nu hoppas vi naturligtvis att alla de som tidigare seglar i HSB Race fortsätter att komma och ha sin interna lagtävling – denna gång som en del i en betydligt större, officiell kappsegling arrangerad av KSSS, säger Bertil Söderberg.

Den 27 distansminuter långa banan startar vid Skanskobb och rundar Almagrundet via ett antal fasta märken ute till havs. Skulle det bli hårt väder lägger arrangörerna tävlingen inomskärs i stället på Kanholmsfjärden. Målgång sker inne i Sandhamn där en rad fina priser delas ut – förutom miljöbilen Hyundai i10, en Hyundai 46 tums LCD-TV samt ett Pelle Petterson seglarställ.

Efter målgång har Hyundai Cup hyrt hela poolområdet vid Seglarhotellet i Sandhamn som rymmer närmare 500 personer. Där serveras pyttipanna och öl till en kostnad av 175 kronor per person. Dessutom bjuds det på lättare underhållning.

Alla båtarna som deltar ligger utan hamnavgift i Sandhamn hela helgen den 29-31 augusti. Anmälan görs via KSSS hemsida www.ksss.se senast 15 augusti, med möjlighet till efteranmälning mot dubbel avgift fram till en vecka före start.