19 juli, 2008

Karlskrona värdkommun för Baltic Sprint Cup”

Havskappseglingen ”Baltic Sprint Cup” startar på lördag 19/7 i Travemünde med första målgång i Karlskrona. Stoppet innebär att gästhamnen under ett par dagar kommer att ta emot ca 60 tävlingsbåtar i storleken 11-25 meter. Ca 400 besättningsmän som kommer att gästa Karlskrona under tre dagar. Tävlingen har sedan 2005 besökt ett stort antal städer runtom Östersjön och i Nordsjön och nu är det Karlskronas tur. I år deltar två Svenska båtar med bland annat den kända blekingen Hans Hamel i sin 46 fots ”One Off-båt” ”Essex Girl”.

Målgången blir publikvänlig mellan Stumholmen och Basareholmen. Då det i förväg är svårt att förutse tid för målgång, kan man följa båtarnas framfart på hemsidan www.balticsprintcup.com. Tävlingsledningen kommer från England och Tyskland medan målgång, startprocedur och bemanning av Race office i Tallebryggans båtklubbs klubblokal sköts av de lokala seglarklubbarna under ledning av Lars Möller från KSS.

Gästhamnspersonal från Båtbolaget möter upp och ”lotsar” båtarna i hamn där de välkomnas med informationspaket om Världsarvsstaden Karlskrona. Hamnkapten Johan Rennemark ansvarar för att alla får ett varmt välkomnande. Kommunen välkomnar med guidade turer för deltagarna samt ett ”Price Giving Party” i Bastion Aurora. Ansvarig för detta är Malin Hagberg-Andersson från turistbyrån som också tillser att lokala kontakter kan knytas under vistelsen här. Sammanhållande för gruppen som servar de ca 400 seglarna i Karlskrona är Morgan Rennemark, VD för Båtbolaget och 45 Knots.

Starten inför nästa etapp i tävlingen sker onsdagen den 23/7 söder om God Natt. 45 knots RIB-båt och Båtbolagets Rebel 24 kommer fyllda med gäster att följa den spännande starten på plats. Målgång två sker i Klaipeida. Därifrån går tävlingen vidare till Gdynia. Sista start från Gdansk och sista målgång i Rönne på Bornholm.