28 juli, 2008

Nu samlas de bästa seglartjejerna för Lysekil Women’s Match

Lysekil: Världens största matchracingtävling för damer, Lysekil Women’s Match, börjar på tisdag. Tolv av världens högst rankade besättningar, däribland den franska världsettan sedan 2005, Claire Leroy, har nu anlänt till den bohuslänska seglingsmetropolen.

Måndagen ägnas åt invägning, registrering, förberedelser och ett kortare träningspass. På tisdag drar alltså racen igång. Då får publiken följa intensiva och spännande 20-minutersdueller på korta banor nära land, där de båda motståndarna i varje match kommer att göra sitt yttersta för att gå segrande ur bataljen.
Tisdag 29 juli – torsdag 31 juli seglas round-robin 1, en serie där alla de tolv deltagarna kommer att möta varandra en gång. De sex främsta går vidare till en ny round-robin dem emellan, som seglas på fredagen den 1 augusti. Två slås ut och fyra semifinalister får på fredagseftermiddagen inleda sina möten. På lördag, den 2 augusti, slutförs först semifinalerna och sedan tar den stora finalen vid på eftermiddagen.

Deltagare i Lysekil Women’s Match, 29 juli – 2 augusti, med placering på världsrankingen, nationalitet och kort presentation:

Claire Leroy (1), FRA. De senaste tre årens obestridliga världsetta är tillbaka i Lysekil efter ett uppehåll för VM-satsning på de franska hemmavattnen i fjol. Då, liksom i år på Nya Zeeland, vann hon VM i stor stil. Claire är den just nu klarast lysande megastjärnan inom dammatchracing och utsågs 2007 till ISAF Rolex World Sailor of the Year. Den 28-åriga fransyskan vann även EM i fjol, och har förstås också en lång rad förstaplatser i världscupseglingar över hela världen på meritlistan. Ska hon ta sin första seger i Lysekil?

Lotte Meldgaard Pedersen (2), DEN. Som så många andra nordiska toppseglare inledde danskan seglingskarriären i optimist, men hon har också seglat OS-klassen Yngling med stora internationella framgångar. Lotte är skolad i de danska DS-båtarna (Lysekils tävlingsbåtar) vid KDY:s matchracecenter i Skovshoved. 2003 blev det både EM-guld och VM-silver för Lotte och hennes besättning, som också har ett VM-brons och ett NM-guld i medaljsamlingen. 2006 vann hon i Lysekil, och vill säkert göra om den bedriften!

Katie Spithill (3), AUS. Katie är fostrad i en riktig seglarfamilj, som lillasyster till James Spithill, rorsman i America’s Cup-syndikatet Luna Rossa. Hon växte upp i Pittwater utanför Sydney, i ett hem som bara kunde nås via båt. Katie är den enda australiensiska som gått in på världsrankingens topp-tio (trea som högst) och i fjol tog hon också silver i matchracing-VM. Katie har dessutom en lång rad guld från australiensiska mästerskap i såväl matchracing som fleetracing, i både jollar och kölbåtar. I Lysekil placerade hon sig på fjärde plats 2007.

Silke Hahlbrock (4), GER. Silke är med sina 24 år en av de yngsta deltagarna i årets Lysekil Women’s Match. 2003 blev hon tysk mästarinna i 420, och hon har fjärdeplatser i både EM och VM i den jolleklassen. Sedan tyskan 2005 övergav 420 till förmån för matchracing, så har hon klättrat med rekordfart på världsrankingen upp till den fjärdeplacering hon nu haft i ett drygt år. Redan under sitt första år som matchracingrorsman blev Silke tysk mästarinna, och hon har följt upp med topplaceringar i bland annat italienska Trentino Match Race.

Liz Baylis (5), USA. Elizabeth, som hon egentligen heter, är utbildad i mikrobiologi och immunologi vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien. 2002 blev hon världsmästare i matchracing för damer i spanska Calpe, och utsågs också till ISAF Rolex World Sailor of the Year. När VM-titeln skulle försvaras på de svenska vattnen utanför Sundsvall året därpå, så hamnade hon precis utanför prispallen. I år var hon dock tillbaka igen, med ett VM-silver i Auckland. Liz har också seglat havskappsegling, och tre gånger vunnit Pacific Cup.

Linda Rahm (9), SWE. Linda är en 34-årig sjukgymnast som med sitt Team Stena Bulk ska försvara segern i Lysekil Women’s Match från i fjol, då hon hade förstärkt besättningen med OS-bronsmedaljörerna i 470. Linda har varit mycket jämn i toppen av den här tävlingen, med en fjärdeplats 2004, en tredjeplats 2006 och alltså seger 2007. 2006 tog hon även VM-brons i matchracing, och 2007 blev hon svensk mästare och utsågs till Årets seglare i Sverige. De två första åren i Lysekil seglade Linda med stor mage, men i år är hon inte gravid.

Jenny Axhede (10), SWE. Jenny har snart ett decenniums erfarenhet av matchracing, först som genuatrimmare i Marie Björlings framgångsrika besättning. Senare tog Jenny hand om rodret, och ordnade bland annat seger i världscuptävlingen i spanska Calpe och ett par andraplatser på Bermuda. Jenny är skolad vid seglargymnasiet i Lerum, och har tidigare seglat jollar som Optimist, E-jolle och 420. Som högst har hon legat fyra på världsrankingen som rorsman, men ingick alltså också i den besättning som i flera år toppade rankingen.

Sabrina Gurioli (12), ITA. I nordöstra Italien, närmare bestämt i Ravenna vid Adriatiska Havet, finns Sabrinas bas för matchracingsatsningen. 2006 blev hon både italiensk och europeisk mästarinna i matchracing och 2001 slutade hon på sjätte plats i VM. I år har hon gjort en nysatsning som fört henne både till VM på Nya Zeeland och som första italienska någonsin till Lysekil Women’s Match. Tidigare i år slutade Gurioli och hennes team på tredje plats i den välkända grade 1-tävlingen i spanska Calpe. En het tjej på väg uppåt igen.

Camilla Ulrikkeholm (19), DEN. När Camilla 2004 startade sitt team var det redan från början med ambitionen att bli en av de främsta besättningarna i världen. Själv har hon en jollebakgrund från Optimist och E-jolle, innan hon skolades i matchracing vid centret hos KDY i Skovshoved. Det unga teamet har också seglat Hobie 405, OS-klassen Yngling, kölbåten X-79 och så förstås den speciella matchracingbåten DS 37. Lotte Meldgaard Pedersen är en av många sparringpartners. 2006 slutade Ulrikkeholm & Co sexa i Lysekil.

Lucy Macgregor (22), GBR. Med sina 21 år kan brittiskan räknas in bland de verkliga ungdomarna i Lysekil, men hon har ändå en gedigen erfarenhet. Två gånger har hon vunnit de nationella mästerskapen i matchracing, i fjol tog hon EM-silver och hon har sedan tidigare en lång rad framskjutna placeringar på mästerskap i flera olika jolleklasser. Lucys stora mål är att ta OS-guld, och nu när matchracingen snart är tillbaka på OS-programmet ser hon Lysekil Women’s Match som en del i förberedelserna inför OS på hemmavattnen i London 2012.

Anna Kjellberg (23), SWE. Från seglarskolan på Aspen i Lerum via jolleklasser och positionen som fördäckare i en matchracingbesättning, har Anna nu fastnat för att stå vid rodret. Intresset för matchracing väcktes i Magnus Holmbergs Sailing Factory och nu kan hon se tillbaka på tre säsongers erfarenhet. I fjol blev det en fjärdeplats på EM och brons i SM för den här unga göteborgsbesättningen, som har VM 2009 i Lysekil och OS 2012 i tankarna. Anna är också nybakad kustbevakare, så här är det båtar och hav för hela slanten.

Anne-Claire Le Berre (61), FRA. Låt er inte luras av fransyskans blygsamma ranking, för den beror bara på att hon gjort ett uppehåll för att istället satsa på OS i Yngling. Sedan hon nyligen slutade på andra plats i de nationella OS-uttagningarna är Anne-Claire, som sommaren 2006 var rankad nia i världen, nu tillbaka på matchracingscenen igen. 26-åringen, som kappseglar för den franska marinen, slutade i år på sjätte plats i Yngling-VM. Till Lysekil kommer hon för att visa att matchracingtakterna från 2006 fortfarande sitter i.