28 juli, 2008

Linda Rahm laddar för Lysekil Women’s Match

Lysekil: Världens största matchracingtävling för damer, Lysekil Women’s Match, börjar på tisdag. Titelförsvarande Linda Rahm har unnat sig och besättningen flera veckors sommarledighet med semestersegling, men nu kommer de laddade till Lysekil: – Fram till kvartsfinalerna ska vi ta oss av egen kraft. Sedan tar vi hjälp av coachen Johnie Berntson för att få ut det lilla extra, avslöjar Linda, som också bokat in en massör för veckan.

Den 29 juli – 2 augusti är det återigen dags för världens största matchracingsegling för damer, Lysekil Women’s Match. Tolv av världens absolut främsta dammatchracers finns i startfältet, och Linda Rahm och hennes besättning ska försvara segern från i fjol. Linda och hennes besättning är de enda som seglat semifinal i samtliga tre upplagor av Lysekil Women’s Match. I fjol vann de efter en fullständigt fenomenal uppvisning mot Marie Björling på sista länsen i mål. Då hade hela besättningen bara tränat tillsammans sex gånger före tävlingen. Även om de senaste veckorna varit lugna så är uppladdningen tidigare i vår raka motsatsen mot fjolårets:
– Det har blivit sju tävlingar och en massa träning utöver det, konstaterar Linda, som inledde säsongen med en tredjeplats i en grade 2-tävling i London redan i februari.

De vann sedan en grade 4-tävling i DS-båtarna, samma som seglas i Lysekil, i danska Skovshoved, liksom den nordiska tourtävlingen i Malmö. I de tävlingar de seglat mot herrbesättningar har resultaten varit blygsammare, men träningsnyttan i gengäld större. Dessutom har de också seglat mångdubbelt fler rena träningspass i år:
– Vi känner verkligen att vi gjort en helhjärtad satsning i år, och det känns skönt. Jag tror inte det fungerar i längden att vila sig i form, skrattar Linda och funderar lite över hur seglingarna i Lysekil kommer att te sig.
– Eftersom även de utländska besättningarna fått en genomkörare i DS-båtarna på Marstrand i år, så tror jag att det blir jämnare race i Lysekil Women’s Match. Det blir roligare för publiken, men svårare för oss, analyserar hon.

De flesta tävlingarna inför Lysekil har för Lindas och hennes besättnings del gått i svaga vindar, något som hon tror att de kommer att ha nytta av i Lysekil:
– Fast vårt lilla ess är när sjöbrisen sätter in med kanske 6 – 7 m/s, precis så att vi fortfarande seglar med genua och inte byter till fock. Då är vi ruggigt snabba och har nytta av våra kilon, säger Linda, som haft mycket viktfokus i uppladdningen.
– En dambesättning i matchracing med DS-båtar får väga 408 kilo, vilket är 68 kg per person. Vi ligger mycket nära maxgränsen och har kört GI-bantning för att klara den, så att vi slipper tömma oss på vätska inför invägningen. Vi vill ju inte svimma i första racet!
Linda & Co tror att de väger kanske 50 kg mer än exempelvis Jenny Axhedes besättning, som de tränat mycket mot:
– Det är 50 värdefulla kilon på kanten i manövrerna och när det brallar i, tycker hon.

I fjol ingick OS-bronsmedaljörerna i 470 från Aten 2004, Therese Torgersson och Vendela Santén, i besättningen. I år är Annika Olsson kvar på fördäck tillsammans med Anna Nordlander. Anna Skarenhed trimmar försegel och Marie Öberg sköter trimtampar och fall. Storseglet trimmas som tidigare av Helena Barne, som också tar hand om allt det taktiska. Besättningen ska hålla ihop över VM i Lysekil 2009, det är redan bestämt. Men om det kanske till och med blir en OS-satsning inför 2012, det är Linda mer tveksam till:
– Man ska aldrig säga aldrig, så jag utesluter det inte. Men kanske är det lämpligare för yngre tjejer som inte har ett par små barn att göra något som kräver så mycket tid och engagemang, säger hon och öser apropå det beröm över samarbetet med teamsponsorn Stena Bulk:
– De har sponsrat min man Mattias i 15 år och är som en del av familjen. Den delaktigheten lockar oss verkligen att prestera, tycker Linda och avslutar med att önska sig en finalmotståndare:
– Claire Leroy är en tuff tjej som vi tränat en del med. Hon experimenterar mycket och hittar på nya grejer i DS-båtarna. Det skulle vara roligt att få möta henne i final, men då får vi passa oss, skrattar hon.
– Lysekil Women’s Match är det stora målet för oss i år. Vi ska göra allt för att vinna igen, lovar hon.

Deltagare i Lysekil Women’s Match, 29 juli – 2 augusti:
Claire Leroy, FRA, världsranking 1
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 2
Katie Spithill, AUS, 3
Silke Hahlbrock, GER, 4
Elisabeth Baylis, USA, 5
Linda Rahm, SWE, 9
Jenny Axhede, SWE, 10
Sabrina Gurioli, ITA, 12
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 14
Lucy MacGregor, GBR, 22
Anna Kjellberg, SWE, 23
Anne-Claire Le Berre, FRA, 61