28 juli, 2008

Inte bara segling vid Lysekil Women’s Match

Lysekil: Världens största matchracingtävling för damer, Lysekil Women’s Match, drar igång med kappseglingar i Kyrkeviksbukten i morgon tisdag. Där tränade de tolv besättningarna ur yppersta världseliten under måndagen, innan det framåt kvällen var dags för högtidlig invigningsceremoni i Havsbadsparken.

Rafflande matchracingdueller mellan seglare av världsklass är förstås huvudsaken under Lysekil Women’s Match, men det händer en hel del annat också. Tävlingssponsorerna och andra aktörer erbjuder, med centrum i Havsbadsparken, en lång rad aktiviteter som bäddar för folkfest.

I tävlingssponsorernas egna tält erbjuds allt från försäljning av skor och kläder med marin anknytning (Trendmark), tågvirke och tillbehör (Robship) eller drakbåtar där behållningen går till forskning kring Addisons sjukdom (Mix Megapol och Torps Köpcentrum), till tävling med radiostyrda båtar i bubbelpool (Mix Megapol) eller ansiktsmålning och minigolf (Preem).

Hos Telenor bjuds besökarna på smoothies, som kan vara bra för att svalka stämbanden innan man går till Stena Line och Stena Bulk för att spela in en egen DVD i deras videokaraoke. Där kan man också vinna presentkort i en frågetävling på tid med dator och storbildsskärm. Nicanders Båtvarv visar flera av sina segelbåtsmodeller vid VIP-bryggan, där Ocean Group också erbjuder fartfyllda turer i RIB-båt, eller lugnare modellbåtssegling. De som föredrar att vistas under vattnet istället, kan prova på att dyka två till priset av en hos Oxygen.

Alla barnen visas speciell uppmärksamhet i år, med ett helt lekland hos GT med hoppborgar och annat kul. Vid tre tillfällen varje eftermiddag under tävlingsveckan är det också möjligt för alla under 15 år att delta i Skeppsbrutnas klubb på Havets Hus, där man bland mycket annat får klappa krabbor och bygga sin egen vindsnurra. Där finns också chansen att se en spektakulär drakflygning, där du till och med kan ha turen att få behålla en drake efteråt. På Lysekils SS Gullmars jolleslip lånar Båths ut allehanda småbåtar för provsegling.

”Sol, vind och vatten” är ett seminarium där riksdagsledamöter diskuterar förnybar energi och hållbar utveckling, som arrangeras på kvällen den 29 juli. Design som framgångsfaktor och Konst i offentlig miljö är teman för två seminarier på onsdagskvällen. Resten av kvällsprogrammet är kanske mer lättsmält för familjerna, med ett gediget artistuppbåd på scenen i Havsbadsparken. Eller vad sägs om Tommy Nilsson på onsdagskvällen, gruppen E.M.D. dagen därpå och så Eric Gadd som avslutning på fredagen. I Sailors Night Club inne på Havsbadsrestaurangen svarar Duo Jag, Partypatrullen och Eric Gadd för högtrycket. Hela evenemanget rundas av på lördagskvällen med prisutdelning på scenen i Havsbadsparken och ett kulinariskt smakprovsrace med läckerheter från Ridderheims.

Exakta tider, platser, priser och andra detaljer finns i veckoprogrammet.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se