29 juli, 2008

Claire Leroy obesegrad i Lysekil Women’s Match

Lysekil: Världsettan Claire Leroy från Frankrike seglade mycket övertygande när Lysekil Women’s Match, världens största matchracingtävling för damer, inleddes under tisdagen. Men hela fem segrar och inga förluster alls, är ändå mer än hon hade vågat hoppas på: – Det går inte att förvänta sig fem raka segrar när fältet håller så hög klass som här i Lysekil Women’s Match – det är en dröm! Vi har startat fint, det känns lättsamt ombord och besättningen har gjort ett riktigt bra jobb, berömmer hon och ser fram emot resten av veckan. – Vi siktar definitivt på att vara en av finalisterna på lördag, och helst vill vi förstås vinna hela tävlingen, skrattar Claire Leroy.

Tisdagens seglingar i Lysekil Women’s Match inleddes i ostliga vindar, och efter ett kort uppehåll med stiltje när sjöbrisen utifrån Skagerrack försökte bryta igenom, fortsatte resten av dagen med västlig sjöbris. Världstrean Katie Spithill från Australien vann, precis som Leroy, varenda match under förmiddagen, men bara tills det var dags att möta just fransyskan. Efter en intensiv startduell, som flera gånger framkallade applåder och jubel i publiken på Släggös klippor alldeles intill, fortsatte den täta matchen längs banan. Inte förrän Katie Spithill på den sista undanvinden mot mål dömdes till en straffsväng av domarna, kunde Claire Leroy dra ifrån till dagens femte seger:
– Det var ändå en bra start på Lysekil Women’s Match för oss i år. Fyra segrar och bara en förlust är speciellt bra med tanke på att tre i besättningen var sjuka och knappt kunde segla på träningen i måndags, konstaterar Spithill, som hade förberett sig för den skandinaviska båttypen DS 37 med träningsläger tillsammans med danskorna i Skovshoved den gångna helgen.
– Hemma i Australien är vi bara fyra i besättningen, så vi behövde träna i rätt båtar och med sex tjejer ombord för att komma in i det, förklarar hon.

De svenska damerna seglade i eftermiddagsgruppen, som hann med tre matcher. Titelförsvarande Linda Rahm vann över rookien Anna Kjellberg, men förlorade det andra svenskmötet mot Jenny Axhede, liksom mot danska världstvåan Lotte Meldgaard-Pedersen. Ändå var Linda nöjd med sin inledning:
– Racet mot Lotte tappade vi efter en mesig startmanöver från min sida, men det kändes mycket bra i båten och förhoppningsfullt inför fortsättningen, tycker hon.
Axhede vann två matcher och förlorade den sista mycket knappt mot Lucy Macgregor, efter en rysare som innehöll många manövrer ur matchracingens skolbok. Inte förrän alldeles vid mållinjen kunde brittiskan säkra segern genom att skära för högre fart och pressa sig före Jenny:
– Vi skulle haft bättre framförhållning i vårt vägval, analyserar Axhede självkritiskt, och fyller i att förhållandena för matchracing var perfekta under dagen.

Även Anna Kjellberg lyckades ta två segrar under eftermiddagen, men den sista krävde omsegling mot amerikanskan Liz Baylis. I deras första möte signalerade tävlingsledningen på startfartyget tjuvstart för Kjellberg, tog ner flaggan när Anna hade vänt under startlinjen, men satte sedan upp den igen. Kjellberg tvingades vända ner ännu en gång, och protesterade efter avslutat race mot seglingsledningens sinkande misstag:
– De gjorde fel på startfartyget, Anna Kjellberg blev lidande, och vi beslutade därför om omsegling, förklarar domaren Eva Andersson.
I det första mötet mot Baylis var Anna Kjellberg ändå nära att vinna, efter en makalös uppsegling, och i omseglingen syntes klasskillnaden i fart och båthantering helt klart:
– Vi gjorde en kanonstart och var sedan hela havet före i mål, skrattar Anna, glad över den lyckliga utgången av protesten.

Lysekil Women’s Match fortsätter under onsdag och torsdag med seglingar i round-robin (alla möter alla). De sex främsta går vidare till en ny round-robin dem emellan, som seglas på fredagen den 1 augusti. Två slås ut och fyra semifinalister får på fredagseftermiddagen inleda sina möten. På lördag, den 2 augusti, slutförs först semifinalerna och sedan tar den stora finalen vid på eftermiddagen.

Resultat i round-robin (alla möter alla) i Lysekil Women’s Match. Hälften av seglarna har kört 5 matcher, andra hälften har kört 3 matcher:
Claire Leroy, FRA, 5 segrar och 0 förluster
Katie Spithill, AUS, 4-1
Silke Hahlbrock, GER, 3-2
Jenny Axhede, SWE, 2-1
Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 2-1
Lucy MacGregor, GBR, 2-1
Anna Kjellberg, SWE, 2-1
Linda Rahm, SWE, 1-2
Sabrina Gurioli, ITA, 1-4
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 1-4
Anne-Claire Le Berre, FRA, 1-4
Elisabeth Baylis, USA, 0-3