1 augusti, 2008

Big Image trycker segel till hel OS-klass

Redan nu är det klart att Sverige kommer att ha del i ett guld i Peking-OS. Täbyföretaget Big Image har nämligen på uppdrag av Internationella Olympiska Kommittén tryckt flaggor och OS-logotypen på seglen till samtliga båtar i laserklassen.

Det här är andra gången som Big Image får uppdraget att trycka samtliga segel till laserklassen i OS och säkerheten kring projektet har varit rigorös.

– Vi har förbundit oss att hålla hemligt när vi trycker respektive segel, säger Andreas Skantze, VD för Big Image. I avtalet ingår också att vi inte får ha någon intern vadslagning kring vem som vinner i Peking.

Till Aten-OS tryckte företaget 50 segel, den här gången har man tryckt dubbelt så många i sina produktionslokaler i Täby utanför Stockholm.

– Det är naturligtvis en stor ära att få vara med och tillverka någonting som det ska tävlas med i de olympiska spelen, säger Andreas Skantze. Det här uppdraget befäster vår ställning som leverantör av världens mest avancerande printlösning för segel. Vi är helt enkelt ensamma i världen om att klara av den här typen av tryck.

Den svenske deltagaren Rasmus Myrgren och hans konkurrenter seglar med segel som är drygt fyra meter höga. Seglen har tillverkats av Hyde Sails och tryckts med BopJet, en teknik som Big Images utvecklingsavdelning har tagit fram.

– Till Aten tryckte vi på skurna paneler innan seglen sattes ihop, den här gången tryckte vi direkt på seglen vilken är väldigt mycket mer tekniskt komplicerat eftersom seglen är tredimensionella och har ”buk”, säger Andreas Skantze. Vi gillar utmaningen i att göra avancerade, komplicerade och exklusiva uppdrag och det här passar verkligen in på den beskrivningen, säger Andreas Skantze.

Fram till Aten-OS handmålades seglen till laserklassen i OS. Fördelarna med Big Images digitala tryck är många.

– Bestämmelserna kring seglens vikt är stenhårda och med vår lösning blir viktskillnaderna mellan seglen så små att de inte behöver korrigeras överhuvudtaget, säger Andreas Skantze. Vår färg sitter dessutom säkrare på seglen än den handmålade.

Länk: www.bigimage.se