1 augusti, 2008

Sex tjejer seglar vidare i Lysekil Women’s Match

Lysekil: Fransyskan Claire Leroy har seglat mycket stabilt och bara tappat en enda match i den inledande round-robin (alla möter alla) i Lysekil Women’s Match. Bland svenskorna lyckades Jenny Axhede bäst, med resultatet 7-4, medan både fjolårsmästarinnan Linda Rahm och nykomlingen Anna Kjellberg slutade på 6-5 i matcher. Tack vare seger i deras inbördes möte är det Linda som får segla vidare i tävlingen: – Det här blev betydligt mer spännande än vi hade tänkt oss. Vi hade seglat klart våra matcher och satt på land och tittade och räknade när de sista matcherna avgjordes, men vi trodde nog att vi skulle kunna klara oss kvar, säger Linda, som alltså fick rätt.

Anna Kjellberg, som i början av juli gjorde en bejublad insats när hon nådde final och slutade tvåa på Marstrandstävlingen Match Cup Sweden, slogs ut från vidare segling med minsta möjliga marginal. Förlusten mot klubbkamraten Linda Rahm kostade Anna avancemanget till nästa round-robin:

– Det känns förstås lite snopet när vi var så nära att gå vidare och få en helt ny chans att fortsätta tävlingen. Men vi har haft jättekul och fått en massa saker att fungera bättre ombord. Motståndet har varit mycket tuffare här än när vi gick till final på Marstrand, analyserar Anna, som ju har framtiden för sig.
– Vi kommer igen, vi har ju bara börjat, lovar hon med ett stort leende.

Riktigt högtrycksbetonat väder med svaga vindar, stekande sol och besvärlig ström kännetecknade torsdagens seglingar i Lysekil Women’s Match, något som satte seglarna på prov. Jenny Axhede tappade sina två inledande matcher mot Katie Spithill, Australien, och världsettan Claire Leroy, men vann sedan det avslutande mötet över tyskan Silke Hahlbrock:
– Vi tyckte att det var fördelaktigare att gå till höger på banan, närmare land, men vi hade svårt att ta oss dit. Men nu ska vi passa på att njuta ikväll och sedan laddar vi om för de nya racen. Varje match är viktig, poängterar Jenny.

Ett tydligt tecken på de besvärliga omständigheterna under torsdagen var att Claire Leroy noterade tävlingens enda förlust så här långt, mot amerikanskan Liz Baylis. Detta trots att Claire vann starten, ledde stort på första kryssen och hade manövrerat så att baylis tilldelades en straffsväng av domarna:
– Vi lyckades med ett dåligt vägval slarva bort varenda fördel vi hade i den matchen, skrattar Claire och konstaterar att det är lika bra att samla alla misstag till en enda match.
– Vårt nästa delmål är att gå till semifinal, något som vi förväntar oss att klara. Hittills har vi två andraplatser som bäst i Lysekil Women’s Match, men vi hoppas lyckas bättre i år, säger fransyskan och skrattar igen.

Lysekil Women’s Match fortsätter under fredagen med en ny round-robin (alla möter alla) mellan de sex främsta från grundomgången. Två slås ut och fyra semifinalister får på fredagseftermiddagen inleda sina möten. På lördag, den 2 augusti, slutförs först semifinalerna och sedan tar den stora finalen vid på eftermiddagen.

Resultat i round-robin (alla möter alla) i Lysekil Women’s Match. De sex främsta går vidare till nästa round-robin:
1. Claire Leroy, FRA, 10 vinster – 1 förlust
2. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 8-3
3. Lucy MacGregor, GBR, 7-4
4. Katie Spithill, AUS, 7-4
5. Jenny Axhede, SWE, 7-4
6. Linda Rahm, SWE, 6-5
7. Anna Kjellberg, SWE, 6-5
8. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 5-6
9. Elisabeth Baylis, USA, 4-7
10. Silke Hahlbrock, GER, 3-8
11. Anne-Claire Le Berre, FRA, 2-9
12. Sabrina Gurioli, ITA, 1-10

Lysekil Women’s Match, som seglas 29 juli-2 augusti 2008, är med 400 000 kronor i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto som partners. 2009 har Lysekil Women’s Match VM-status.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se