1 augusti, 2008

Segling på toppnivå i Lysekil Women’s Match

Den internationella eliten är på plats inför veckans seglingar i Lysekil, världens största matchracingtävling för damer med prissumman 400 000 kronor. Förutom årets titelförsvarare Linda Rahm ställer ytterligare två svenskor upp med sina lag. Totalt deltar 12 av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare, inklusive regerande världsmästarinnan Claire Leroy från Frankrike och Lotte Meldgaard Pedersen från Danmark, tvåa på Internationella Seglingsförbundets rankinglista. Preem Petroleum delar tillsammans med Stena Bulk på ansvaret som huvudsponsorer för det uppskattade sommareventet i Lysekil.

”Sedan en tid tillbaka har vi specifikt stöttat Linda Rahm, som ju glädjande tog hem segern här i Lysekil förra året. Ja, faktum är att vi har ett stort engagemang i hela familjen Rahm och var därför mycket nöjda när Mattias Rahm segrade i årets Match Cup Sweden i Marstrand. Vi ser fram emot veckans seglingar med förväntan”, säger Ulf G. Ryder, VD och koncernchef Stena Bulk AB.
”Lysekil Women’s Match har blivit en av sommarens höjdpunkter här på västkusten och är ett mycket lyckat arrangemang för både deltagare och allmänhet. Tävlingarna är mycket viktiga för hela Lysekils kommun, men även för oss som stor lokal arbetsgivare. Vi hoppas på fortsatt publiksuccé och spännande tävlingar”, säger Michael G:son Löw, koncernchef Preem Petroleum AB.
Lysekil
Lysekil Women’s Match äger i år rum för fjärde gången. Evenemanget har rönt ett ökande intresse och åskådarsiffrorna förväntas med god marginal överstiga förra årets drygt 70 000 besökare. Det är oftast bra seglingsförhållanden och strömmarna gör att man måste våga segla nära klipporna. Detta gör tävlingarna mycket publikvänliga med klipporna som naturliga läktare.
Tävlingen
Inför årets seglingar i Marstrand tidigare i sommar inrättades ett nytt pris, Marstrand Lysekil Women’s Double, där man räknar samman resultaten i såväl Marstrand som i Lysekil. Inför nästa år, 2009, kan Lysekil Women’s Match påräkna ett ännu större intresse – då får nämligen tävlingen VM-status.

Program
Seglingarna pågår varje dag med final på lördag, medan välkända artisten som Tommy Nilsson, Eric Gadd och E.M.D. underhåller på kvällarna. Tisdagen den 29 juli arrangerar Lysekils kommun en debatt om energi och miljö under rubriken ”Sol, vind och vatten”. Flera riksdagsledamöter kommer att deltaga i debatten.

Matchracing är den enklaste formen av kappsegling – åtminstone för åskådarna. Det är bara två båtar i taget att hålla reda på och den som är först i mål vinner. Man seglar två varv runt banan och matcherna är korta och intensiva. Besättningarnas taktiska förmåga och skicklighet är avgörande.

Arrangörer i Lysekil är Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Preem och Stena Bulk (tillsammans med systerföretaget Concordia Maritime) är huvudsponsorer, medan Carpe Diem Beds of Sweden, Ridderheims Delikatesser, Evidens och Musto är engagerade som partners.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se