6 augusti, 2008

Data Communication leder efter första dagen

Bra seglingsförhållanden präglade första tävlingsdagen vid ORCI-EM. Enligt det preliminära totalresultatet stod svenske mästaren Ralf Aspholm med besättning i båten Data Communication som segrare. GKSS:aren Bengt Falkenberg med sin besättning fick vi se på en fjärdeplats i nybyggda båten Teknova.

På andra plats kom veteranen Ingvar Hertzman i Du Soleil II och regerande världsmästaren Christian Plump med Beluga Sailing seglade in på en tredjeplats.

– Vinden var stabil under alla tre seglingarna, men något vikande på slutet, från 6 till 4 meter i sekunden. Banan i sista seglingen kortades därför något till 8,27 nautiska mil. Under de två första seglingarna var den 8,75 nautiska mil. Målet är att banan ska kunna seglas på 1,5 – 2 timmar, förklarar seglingsledaren Bert Isaksson.

Marstrandsfjorden är inte alldeles lättseglad. Strömmen kan variera kraftigt. I dag var den t.ex. 0.3 knop vid startfartygen och 3 knop vid kryssmärket.

– Båtarna var ganska samlade under seglingarna. Alla båtar kom i mål inom 30 minuter och då gäller det båda klasserna sammanräknat. Ser man till den korrigerade tiden skedde målgången inom 13 – 15 minuter, säger Bert Isaksson.

Tävlingens meteorolog Anna-Karin Bergström konstaterar stolt att den prognos hon gav vid skepparmötet på morgonen höll mycket bra beträffande vindförhållanden. Solen kom dock först vid 18-tiden, några timmar senare jämfört med prognosen.