10 september, 2008

Första båtbottentvätten på Lidingö

I sommar har Stiftelsen Håll Sverige Rent tillsammans med Lidingö stad gett fritidsbåtägarna möjligheten att tvätta sina båtar på ett miljöanpassat sätt. Med borsttvätten i Käppalahamnen på Lidingö vill Håll Sverige Rent och Lidingö stad visa fritidsbåtägare att det finns alternativa metoder till båtbottenfärger.

– Att tvätta båtbotten istället för att måla är inte bara bra för miljön; båtägaren sparar tid och pengar genom att slippa köpa dyr färg och ägna tid åt att skrapa och måla. Allt fler av dagens båtägare har inte heller möjlighet eller intresse att lägga någon längre tid på underhåll av sina båtar, säger Jessica Ångström, projektledare, Håll Sverige Rent.

Lidingö stad är en skärgårdskommun med många båtägare och båtklubbar. Satsningen med borsttvätten i Käppalahamnen är ett led i deras hälsoarbete.

Borsttvätten i Käppalahamnen öppnade 15 juli. En tvätt kostar 100 kronor. I borsttvätten borstas båtbotten ren från alger och havstulpaner utan att skada skrovet. Tvätten tar cirka 15 minuter och proceduren upprepas tre gånger under säsongen eller när man känner att skrovets yta är angripen. Håll Sverige Rent erbjuder i år en sms-tjänst där man kan få meddelande till sin mobiltelefon eller e-postadress när det är dags att tvätta båten.

Länk: www.giftfrimiljo.nu

Bildtext:
Käppalahamnen Lidingö. Foto: Lidingö stad.

Kommentarer

Dogglas 10:54:02 2008-10-17

Varför satsa skattepengar på såna här dyra tvättar när det finns bra bottenfärger?

JB 13:52:04 2008-10-17

Giftiga ja… och hur bra är det att använda?

Bo Plånbok 14:05:00 2008-10-17

Vad spelar det för roll? Alla investeringar är bättre än börsen idag.