18 september, 2008

Båttbottentvätt på Lidingö får båtägare att tänka om

I somras startade Stiftelsen Håll Sverige Rent och Lidingö Stad en båtbottentvätt i Käppalahamnen för att erbjuda fritidsbåtägare en möjlighet att tvätta sina båtar på ett miljöanpassat sätt. Inför den stundande höstupptagningen av fritidsbåtar inbjuder Håll Sverige Rent till en demonstration av båtbottentvätten i Käppalahamnen. Var med när båtarna från filmen “Göta Kanal II” får sina båtbottnar tvättade.

De flesta båtar behöver skydd för att minska påväxt av havstulpaner, alger och musslor och målas i stor utsträckning med båtbottenfärger. Dessa innehåller oftast gifter som är skadliga för den marina miljön. Målet med Håll Sverige Rent och Lidingö Stads projekt är att minska användningen av båtbottenfärger och få fler att välja att tvätta sin båt.

Att tvätta båten i en båtbottentvätt är inte enbart en miljövinst. Båtägaren spar också tid och pengar eftersom de slipper köpa dyr färg och ägna tid åt att skrapa och måla båten. Ur hälsosynpunkt är det också en fördel att inte andas in damm från slip- och färgrester.

Håll Sverige Rent håller sin demonstration för pressen onsdag 24 september i Käppalahamnen på Lidingö.

Program
– Ingvar Bingman, styrelseordförande, Håll Sverige Rent – inleder
– Elin Svensson, projektledare, Håll Sverige Rent – berättar om hur båttvätten bidrar till en renare Östersjö och varför båtägare väljer att tvätta sina båtar
– Carl-Johan Gestrup ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Lidingö stad – berättar om Hälsans ö
– Anne Gilbert, kultur- och fritidsförvaltningen, Lidingö stad – berättar om sommarens resultat, hur fritidsbåtägare har upplevt båttvätten m.m
– Demonstration av tvätten – båtar från filmen ”Göta Kanal II” använder tvätten

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en opinionsbildande organisation som verkar för att minska individens nedskräpning, främja återvinningen och öka miljömedvetenheten i syfte att bidra till en hållbar utveckling. Vår vision är att Sverige ska bli världens renaste land.

Länk: www.hsr.se