18 september, 2008

Sverige tog guld i landskamp i plåtslageri

2008 års landskamp i plåtslageri mellan Sverige och Norge är avgjord. Martin Johansson och Emil Wennberg från Uppsala var de tävlande för Sverige och de som efter 15 timmars hårt arbete korades som vinnare i tävlingen.

Segern tog de hem med hjälp av sladdlösa maskiner i Makitas serie verktyg med litiumbatteri; borr/skruvdragaren Makita BDF440RFE och slagskruvdragaren BTD130RFE. Maskiner som trots sitt lilla format och låga vikt besitter en enorm kraft.

– Ännu en gång har vi fått känna på kraften i borrskruvdragaren Makita BDF440RFE och i slagskruvdragaren BTD130RFE. Visst känns det otroligt roligt att veta att våra maskiner håller måttet och att Sverige fick ta hem segern, säger Mattias Sebell, Brand Manager, ESSVE.

Uppgiften bestod i att täcka ett tak och en fasad i titanzinkplåt. Efter hårt arbete i 15 timmar tog domarnas arbete vid. De konstaterade att norrmännen gjort ett mer estetiskt tilltalande arbete medan svenskarna gjort ett ur zinkplåtens perspektiv bättre arbete. När poängen sammanräknats stod det klart att Sverige vunnit med 80 poäng mot Norges 72.

Maskiner att räkna med
Makitas borrskruvdragare Makita BDF440RFE, 38 Nm med en vikt på 1,6 kg, har ett litiumbatterisystem och en 4-polsmotor som ger stor kraft trots det lilla omfånget.

Makitas slagskruvdragare BTD130RFE ingår i den serie av 14,4V Litium maskiner som har beteckningen Extreme, vilket innebär nyutvecklat motorpaket, förbättrad ergonomi, intelligent batterisystem s.k. Makstar med litiumbatterier.

Ett litiumbatteri är 40 % lättare och ger 280 % mer kraft än vanliga kadmiumbatterier. Ett verktyg med litiumbatterier kan därför kombinera två motsägande egenskaper: låg vikt och extrem styrka. Det gör den mycket lämplig för professionellt bruk. Proffsverktyg måste ha stor kraft, men bör samtidigt vara smidiga och lätta att använda.