19 september, 2008

Fiske på schemat för 10 000 skolbarn

För andra året i rad gör Sportfiskarna en storsatsning för att intressera Sveriges skolbarn för natur och för fiske. Under läsåret 07/08 kommer 10000 elever över hela landet att fiska med den lokala fiskeklubben i projektet som går under namnet Klassdraget.

Förra läsåret deltog 5000 skolbarn och i år genomförs alltså en dubbelt så stor satsning. Skolorna erbjuds en välorganiserad friluftsaktivitet. Den lokala fiskeklubben står för instruktörer och Sportfiskarna tillsammans med sponsorer står för fiskeutrustning och studiematerial. Efter fiskeutflykten får skolan och fiskeklubben behålla fiskeutrustningen och varje elev får ett häfte om livet under vattenytan och en dvd-film om grunderna i fiske. De flesta deltagande skolklasserna är i årskurs 3-5.

– Fiskeintresset är mycket stort bland svenska barn och ungdomar. Genom satsningar som Klassdraget vill vi få ännu fler barn att komma ut i naturen, säger Sportfiskarnas Generalsekreterare Stefan Nyström.

Det är inte bara fiske som står på schemat. Under fiskedagarna brukar man också studera livet under ytan, till exempel småkryp i vattnet, och lära sig mer om naturen runt sjöar och vattendrag. På många skolor genomförs temadagar om vatten.

– De naturupplevelser barnen får genom fisket skapar också engagemang för att bevara och värna miljön, menar Stefan Nyström.

Intresset att medverka är mycket stort från lärare och skolor och Sportfiskarna ser att projektet kan bli ännu större.
– Tyvärr klarar vi inte av att ta med alla skolor som vill ut på en fiskedag i år. Därför har vi ambitionen att göra projektet ännu större nästa läsår, säger Stefan Nyström.

Projektet genomförs med stöd från Friluftsrådet och är ett samarbete med bland annat sportfiskebranschen.

Deltagande skolor och fiskeklubbar
Se hela listan på www.sportfiskarna.se/klassdraget/orter2008.asp
Aktiviteterna genomförs under hela läsåret men i första hand i september och maj.