5 oktober, 2008

Ericsson 3 femma när Volvo OR startade

Ericsson 3, med svenske skepparen Anders Lewander, fick inte riktigt den inledning de hoppats på när Volvo Ocean Race startade med ett kort In-Port race i spanska Alicante på lördagen. Ericsson 3 var femma i båda bankappseglingarna.

I normala fall hade det betytt en sammanlagd femteplats av totalt åtta båtar i Volvo Ocean Race 2008-2009. Men då den nordiska båtens kölblad inte godkänts av tävlingsjuryn så får de en poängs avdrag. Därmed halkar Ericsson 3 ner till sjunde plats – men man har protesterat och hoppas att beslutet om poängavdrag ska ändras.

– Jag är givetvis besviken med dagen. Vi borde ha varit på pallen, men vi gjorde för dåliga starter. När vi väl seglade var det bättre. Vi avancerade genom fältet och jag är nöjd med vår båtfart, sade Anders Lewander.

Med ombord på den nordiska båten fanns också Prins Carl Philip som seglande gäst och han höll med Lewander.

– Vi kom inte iväg så bra, men när vi väl seglade gick det undan. Och det är verkligen ett sammansvetsat gäng ombord på Ericsson 3, sade Prins Carl Philip.

Ericsson 4, med brasilianaren Torben Grael, och hans internationella besättning, blev fyra i de båda seglingarna och ligger därmed på en sammanlagd fjärde plats.

– Det var ingen underbar dag, men inte heller en katastrof. Jag tar på mig att vi gjorde två svaga starter, vilket placerade oss längre bak i fältet än nödvändigt. Men vi känner inte att vi har några direkta problem med båten eller farten, säger Torben Grael. Däremot har vi en del bankappseglingsträning att jobba vidare med.

De som imponerade mest i de lätta vindarna utanför Alicante var de spanska Telefonicabåtarna. Telefonica Blue, med holländska skepparen Bouwe Bekking, vann båda seglingarna medan systerbåten Telefonica Black blev sammanlagd tvåa efter en andra- och en tredjeplats. En fantastisk framgång för det spanska teamet inför en stor och entusiastisk hemmapublik.

Nu väntar ytterligare en vecka av förberedelser och finslipningar innan det är dags för den första etappen av jorden runt-kappsegling. Lördag 11 oktober kl 14.00 smäller startskottet för tävlingens näst längsta etapp, från spanska Alicante till Kapstaden i Sydafrika.

Ericssons deltagande i Volvo Ocean Race är en plattform för försäljning och marknadsföring. Tävlingen ger företaget en unik möjlighet att nå kunder runt hela världen och diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter.

Med den nya bansträckningen kommer tävlingen att passera städer i både Indien, Sydostasien och Kina vilket för Ericsson innebär en möjlighet att nå längre in i viktiga utvecklingsregioner.