11 oktober, 2008

Ericsson Racing Team snabbast från Alicante

ALICANTE, Spanien – De två Ericsson-båtarna kom iväg bra när Volvo Ocean Race 2008-2009 startade på lördagseftermiddagen med den första långa etappen, från spanska östkusten, ner till Kapstaden i Sydafrika.

Det blåste kulingvindar utanför Alicante när det tionde Volvo Ocean Race inleddes. De åtta båtarna gjorde en sväng mot nordost innan de gav sig iväg söderut mot Gibraltar och därefter ut i Atlanten.

Ericsson 3, med helnordisk besättning låg stadigt trea, sekunder efter amerikanska Puma och något mer efter Ericsson 4 – med internationell besättning – som kom iväg snabbast.

Starten gick kl 14 svensk tid och framåt kvällen, drygt fyra timmar efter starten, var Puma i ledningen tätt följd av nordisk Ericsson 3 som låg tvåa endast två distansminuter efter Puma. Trea var Ericsson 4 knappt två distansminuter efter Ericsson 3.

Skepparna har pratat om att nyckel till framgång på den första etappen är att vara snabbast ner till Gibralta och ut ur Medelhavet. Därför blir det mycket tuff segling det första dygnet. Totalt ligger 6 500 sjömil (cirka 12 000 km) framför båtarna innan de når etappmålet i Kapstaden. Det gör sträckan till tävlingens näst längst och är beräknad att ta cirka 21-23 dygn.

Länk: www.volvooceanrace.org