24 oktober, 2008

Ericsson 4 rundade som tvåa utanför Brasilien

Ericsson 4 med brasilianske skepparen Torben Grael var på torsdagseftermiddagen andra båt att runda ön Fernando de Noronha utanför den brasilianska kusten. Därmed tog Ericssons internationella besättning 3,5 viktig poäng och stävar nu vidare mot Kapstaden i Sydafrika och målet för etapp 1 av Volvo Ocean Race.

Ericsson 4 var endast 13 sjömil (cirka 25 km) efter irländsk/kinesiska Green Dragon som rundade först. Trea var amerikanska Puma alldeles bakom Ericsson 4. Tillsammans med de poäng som båtarna fick efter in port-racet i Alicante för drygt två veckor sedan betyder det att samtliga tre båtar i topp har sex poäng.

Bakom ledartrion seglade de två spanska Telefónica-båtarna (Black och Blue) på väg mot rundningen på torsdagskvällen. Efter dem såg det ut som om Ericsson 3 med svensk skepparen Anders Lewander och hans nordiska besättning skulle runda som sjätte båt. Ericsson 3 var då cirka 120 sjömil efter Green Dragon. Men på torsdagsmorgonen hade avståndet varit 170 sjömil så båtarna längre bak i fältet hade bättre vindar under torsdagen och avståndet i fältet krymper.

Ericsson 3 fastnade i Doldrums – dvs de stiltjebälten som rör sig runt ekvatorna – i flera dygn. Drygt 15 timmar längre satt Ericsson 3 fast i nästan total stiltje jämfört med Ericsson 4 som valde en västligare väg. Och för en av besättningsmedlemmarna ombord den nordiska båten var det extra jobbigt.

Dansken Stefan Myrälf fick sätta sig i “tandläkarstolen” sedan han bitit av en tand. Men den lagades provisoriskt av Richard Mason som tillfälligt fick lämna sitt jobb som vaktkapten och agera “tandläkare”. Enligt rapporterna mår Myrälf bra.

Nu ger sig båtar ut på en sydostlig kurs ner mot etappmålet Kapstaden som ligger cirka 3300 sjömil (6100 km) från torsdagens rundning. Navigatörerna på båtarna kommer att försöka hitta en kurs precis i kanten av högstryckssystemen där det blåser ost till nordost. De som lyckas bäst kan räkna med en behaglig seglats ner till Kapstaden.

VOLVO OCEAN RACE LEADERBOARD
(Okt. 23, 2008, 1600 GMT)
1. Green Dragon 3,343 sjömil till mål.
2. Ericsson 4, 5 sjömil efter ledare.
3. Puma, 6 sjömil efter.
4. Telefónica Black, 8 sjömil efter.
5. Telefónica Blue, 67 sjömil efter.
6. Ericsson 3, 121 sjömil efter.
7. Delta Lloyd, 142 sjömil efter.
8. Team Russia, 171 sjömil efter.

Bilden: Foto: Rick Tomlinson.