2 november, 2008

Ericsson 4 vann första etappen överlägset

KAPSTADEN, Sydafrika (2 november, 2008) – “Table Bay” och Kapstaden bjöd på en underbart vacker söndagsmorgon när Ericsson 4 majestätiskt gled över mållinjen som segrare på den första etappen av Volvo Ocean Race. Skepparen Torben Grael och hans internationella besättning behövde 21 dygn 17 timmar och 54 minuter för att segla tävlingens näst längsta etapp från Alicante till Kapstaden. En sträcka på 6500 sjömil.

– Vi är givetvis mycket glada över segern. Men det är väldigt mycket kvar av tävlingen. Det här är bara början, säger Torben Grael.

Trolig tvåa blir amerikanska Puma som väntas till Kapstaden under söndagseftermiddagen. Bakom Puma kämpar Ericssons nordiska besättning om tredjeplatsen med kinesisk-irländska Green Dragon. Den kampen är troligen avgjord någon gång på natten mellan söndag och måndag. När Ericsson 4 gick i mål så var Ericsson 3 på tredje plats cirka 30 sjömil före Green Dragon.

För Ericsson 4 har det varit en mycket händelserik etapp. Höjdpunkten var givetvis etappsegern och världsrekordet då Torben Grael och hans besättning blev först i världen att segla drygt 600 sjömil på 24 timmar med en enskrovsbåt.

Den tråkigaste händelsen under etappen var när de fick släppa av nyzeeländaren Tony Mutter på Kap Vrede-öarna eftersom en inflammation i knäet gjorde det omöjligt för honom att fortsätta. Med en man borta ur besättning så blev trycket på dem som var kvar ombord ännu större. Tony fanns dock på plats i Kapstaden för att ta emot sina kamrater och han kommer snart att vara med ombord igen.

Racet har varit mycket jämnt och positionerna mellan båtarna har ständigt växlat. Båtarna är så jämna rent seglingsmässigt vilket har gjort att hela flottan har hållit ihop ganska väl.

– Det känns som om vi har haft Puma inom synhåll under 80 procent av etappen, säger Jules Salter, navigatör på Ericsson 4.

Bilden: Ericsson på väg in till Kapstaden. Foto: Rick Tomlinson/ERT.

Kommentarer

Christer H 18:24:11 2008-11-02

Seglar de inte otroligt långsamt?

Mr T 18:05:04 2008-11-05

600 sjömil på 24h… genomsnitt på 46 km/h ungefär… blir jorden runt på 36 dygn raka vägen… snabbare än Phileas Fogg iaf