4 november, 2008

Ericsson 3 trea till Kapstaden

KAPSTADEN, Sydafrika (3 november 2008) – Några minuter efter klockan fem på måndagsmorgonen gled Ericsson 3 över mållinjen utanför Kapstaden som tredje båt på första etappen av jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race. Ericsson 3 skar mållinjen drygt 22 timmar efter segrande kollegorna på Ericsson 4. Däremellan klämde amerikanska Puma sig in på andra plats av den första etappen.

– Det här är en stor dag i livet. Efter allt hårt arbete under mer än tre veckor till havs med det här fantasiska teamet är det skönt att segla in som trea. Det är en riktigt bra födelsedagspresent, sade svensk skepparen Anders Lewander som blev 45 år dagen innan.

De elva i besättningen ombord Ericsson 3 har haft en omväxlande resa ner från spanska Alicante. Glädje och sorg, framgång och bakslag har avlöst varandra. Vid några tillfällen har det nordiska gänget varit i ledningen för att bara några dagar senare ligga i botten av fältet. Därför är tredjeplatsen i det åtta båtar starka fältet en framgång, speciellt med tanken på att det bara är vaktkaptenerna Magnus Olsson och Richard Mason som deltagit i Volvo Ocean Race tidigare.

– Det finns alltid en chans att komma tillbaka. Det gäller att aldrig ge upp. Glöm det som varit och se framåt. Den här tredjeplatsen är en seger för vårt gäng. Jag uppskattar verkligen att bli trea den här gången, säger Magnus Olsson som gör sitt sjätte Volvo Ocean Race.

Det som legat till grund för Ericsson 3 framskjutna placering på första etappen är teamets träning runt de spanska Kanarieöarna under närmare ett år. Där har man skaffat sig erfarenheten att segla i hårda vindar och grov sjö.

– Det som drev oss att aldrig ge upp och komma tillbaka är vår attityd. Vi vet att vi kan vara i toppen och det var verkligen viktigt för lagandan att vi lyckades komma tillbaka. Det ger oss bra självförtroende för framtiden. Men det är väldigt mycket kappsegling kvar, säger Anders Lewander.

Nu väntar några dagars vila för besättningen, sedan ska de börja förbereda både sig och båten för etapp nummer två. Den startar från Kapstaden lördag 15 november och går nordost mot den indiska hamnstaden Kochi på Malabarkusten dit båtarna väntas cirka 17-18 dygn senare.

Kommentarer

Bengt 10:59:35 2008-11-06

Kul att man kan lyssna på intervjuerna här på sajten!

AC 11:03:38 2008-11-07

engelska 🙁

Mr T 09:48:48 2008-11-10

vad menar du? kan du inte engelska? har du levt i en brunn?

Ulla 21:46:40 2008-11-12

Förmodligen, det kan inte vara lätt att inte kunna engelska idag… 🙂

Mr T 14:47:15 2008-11-13

we dont need no education