25 november, 2008

Elmotor som sätter en ny standard för effektivitet

Tillverkaren av den tekniskt mest avancerade elutombordsmotorn på marknaden, Torqeedo, introducerade den helt nya modellen Cruise 4.0 R på den stora tillbehörsmässan i Amsterdam i förra veckan. Med en effektivitet på över 50 procent sätter Torqeedo Cruise 4.0 R en ny standard för elektriska utombordare.

Enligt tillverkaren använder den här motorn elektricitet från batterier bättre än någon annan liknande motor. Användarna får därmed bästa effekten för varje laddning.

Den nya Cruise-modellen kör på 48 V. Dragkraften är 97 kg, vilket kan jämföras med en bensindriven utombordare på 9,9 hk.

– När det handlar om elektriska båtmotorer är batterierna alltid den begränsande faktorn. Därför är det avgörande att använda den begränsade batterikapaciteten så effektivt som möjligt, säger Christoph Ballin på Torqeedo.

– Elektriska utombordare har en genomsnittlig effektivitet på 20 procent för trollingmotorer och upp till 35 procent för starkare elmotorer. Den genomsnittliga effekten för förbränningsmotorer är ofta till och med lägre än så, säger Ballin. Vi känner inte till någon annan utombordare som kommer ens i närheten av den effektivitet som våra motorer erbjuder.

Cruise 4.0 R är konstruerad för montering med separata reglage. En integrerad dator ger all nödvändig motorinformation och har även en inbyggd GPS. Detta gö det lättare att kontrollera batteriladdning, fart och återstående laddning.

Cruise 4.0 R drivs med ett 48 V lead-gel eller AGM batteri eller två högpresterande lithium-mangan batterier från Torqeedos Power serie.

Länk: www.torqeedo.com