28 november, 2008

Ericsson 4 seglar mot etappseger

Ericsson 4 är på väg mot seger på den andra delsträckan i Volvo Ocean Race 2008-2009. Båten har dragit ifrån ordentligt och leder nu med 110 NM när det återstår 400 Nm till Cochin. Tvåa ligger Telefonica Blue (110 Nm efter) och trea Ericsson 3 (ytterligare 100 Nm efter). Så här stora skillnader i positioner uppstår väldigt snabbt i de stiltjebälten som flottan befinner sig i. Om Ericsson 4 får behålla sin nuvarande båtfart och goda vind når Torben Grael med besättning målet inom ett dygn.

Under det senaste dygnet har Ericsson 4 med Torben Grael och hans besättning seglat 244 Nm, vilket inte låter så imponerande. Men det är ändå 100 Nm än vad närmaste konkurrent klarade av.

Den enda båt som klarat av att matcha Ericsson 4 är Telefonica Blue med sin skeppare Bouwe Bekking. Den båten tvingades segla betydligt mervästerut än planerat på grund av vindförhållandena.

Klockan 05.00 i morse, svensk tid, hade Ericsson 4 haft en genomsnittsfart det senaste dygnet på 17,3 knop och Telefonica Blue 11,5 knop medan gruppen som jagar täten seglade 6,5 knop (Delta Lloyd), 5,5 knop (Green Dragon) och endast 1,0 knop (Ericsson 3). En minst sagt stressande situation för Anders Lewander med besättning.

Länk: www.volvooceanrace.org